Οκτωβρίου 2015

Α ΑΔΕΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΑΔΕΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΔΕΙΑ AIDS ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΦΙΣΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ ΒΙΝΤΕΟ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Γ ΓΑΜΟΣ ΓΑΜΟΣ ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΗΣΗ ΓΕΝΗΣΗ ΑΔΕΙΑ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΔΩΡΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΑΕΔ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΑΡΚΟ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΟΑΕΔ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΜΕ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ONLINE

Η οργάνωση της πάλης απέναντι στα νέα μέτρα βρέθηκε στο επίκεντρο της χρονιάτικης Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 25 Οκτώβρη.
Στην εισήγησή του ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες που οξύνεται η επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ, με νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα κάνοντας την ζωή των εργαζομένων κόλαση. (Μπορείτε να διαβάσετε όλη την εισήγηση στο συνημμένο)
Υπογράμμισε ότι: «Τα μέτρα που έρχονται είναι ακόμα πιο σκληρά και περιλαμβάνουν εργασιακά, (απελευθέρωση απολύσεων, μονιμοποίηση ελαστικών μορφών απασχόλησης), νέα φοροκαταιγίδα, συνδικαλιστικό νόμο, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στους εργαζόμενους στην απόφασή τους να αγωνιστούν και να απαντήσουν για ένα καλύτερο αύριο, με τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. Αποτελειώνουν τη μεγαλύτερη κατάκτηση που είχε η εργατική τάξη, τον αιώνα που μας πέρασε, μέσα από τους αγώνες της, αλλά και κάτω από την επίδραση της εργατικής λαϊκής εξουσίας στις χώρες του σοσιαλισμού, την Κοινωνική Ασφάλιση».
Ο Στ. Λίτσας τόνισε ότι το καθήκον του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του συνδικάτου είναι «Να μην ενισχυθούν αυταπάτες, να μην αποδέχονται οι εργάτες συνεχώς νέες θυσίες με την ελπίδα ότι θα υπάρξει "φως στο τούνελ". Ότι μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επίθεσης. Ότι τα μέτρα είναι προσωρινά και με την ανάκαμψη θα ασκηθεί μια "φιλολαϊκή πολιτική"».
Επισήμανε ότι η επίθεση γίνεται για να στηριχτούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της μεγαλοεργοδοσίας και μεταξύ αυτών των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, ενώ η όποια ανάκαμψη όταν επιτευχθεί δε θα λύσει τα προβλήματα.

«Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται έχουμε όπλα την οργάνωση, τη συσπείρωση στο σωματείο, το ανέβασμα της ικανότητας να αποσπάμε δυνάμεις από την παθητική αναμονή, τις αυταπάτες, τη γραμμή του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού που είναι εμπόδιο στη ριζοσπαστικοποίηση, στην αποτελεσματικότητα της πάλης μας», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη της επιτυχίας της απεργίας στις 12 Νοέμβρη και της απεργιακής συγκέντρωσης: «Ο στόχος είναι να νεκρώσουν τα γιαπιά, να μην πάει κανείς οικοδόμος για δουλειά. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ να είναι μαζική και μαχητική η παρουσία των οικοδόμων».

Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για να ανακληθούν οι απολύσεις και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ» ζητά με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.
Η Ομοσπονδία απαιτεί επίσης την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης  και καταγγέλλει τον εξαναγκασμό σε παραίτηση «όσων ανέπτυξαν ή αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση, που ασκείται στους συναδέλφους που είχαν πρωτοστατήσει και παραμένουν στην εργασία τους», όπως σημειώνει, αλλά και τη μη τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Προχωρά επίσης σε σοβαρές καταγγελίες καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης. (Παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η ανακοίνωση σε μορφή PDF). 
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:
«Από το 2008 η εταιρεία καθυστερεί την καταβολή της μισθοδοσίας, αρχικά για 3-5 ημέρες, ενώ προοδευτικά η καθυστέρηση από μισθοδοσία σε μισθοδοσία έφτασε και τις 100 ημέρες. Στο τέλος του 2014 είχαν συσσωρευτεί οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές προς τους εργαζόμενους περίπου ενός έτους. Δεδουλευμένες αποδοχές οφείλονται και σε όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν. Σημειώνουμε ότι για τις οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές οι εργαζόμενοι έχουν φορολογηθεί μιας και τα ετήσια εκκαθαριστικά απεικονίζουν πως έχουν πληρωθεί κανονικά.
Το 2012 έγιναν μειώσεις κάτω από τρομοκρατικά διλήμματα τύπου "υπογράψτε τη μείωση για να πληρώνεστε".
Παρεμποδίζεται η συνδικαλιστική δράση καθώς όσοι πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων στοχοποιήθηκαν και είτε απολύθηκαν, είτε δέχονται εργοδοτική τρομοκρατία προκειμένου να σταματήσουν αυτή τους τη δράση.
Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ιδιαίτερα αυξημένος και λόγω της μεγάλης μείωσης του προσωπικού από τις απολύσεις και παραιτήσεις, ειδικά στο σταθμό στην Τραγάνα. Παίρνοντας υπόψη τη στάση της εργοδοσίας, παρόμοιες συνθήκες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχουν και σε άλλες εγκαταστάσεις πανελλαδικά.
Η εταιρεία συνεχίζει να μη χορηγεί αποδείξεις πληρωμών και βεβαιώσεις οφειλών παρά τη δέσμευσή της στο υπουργείο στις 21/4/2015».
Συνημμένα Αρχεία: 

Ως και σε 17 χρόνια επιπλέον εργασίας θα εξαναγκάζεται κάποιος για να πάρει σύνταξη, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η εγκύκλιος, η οποία εξειδικεύει τις διατάξεις του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου 4336, συνοδεύεται από δυο πίνακες και καθορίζει τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για περίπου 150.000 ασφαλισμένους, που μέχρι την ψήφιση του νόμου (18/8/2015) υπάγονταν σε ειδικό καθεστώς.
Πρόκειται για ασφαλισμένους που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη ή πλήρη σύνταξη πριν τα 67 ή τα 62 και δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 18/8/2015.
Όλοι αυτοί προβλέπεται μέχρι το 2022 να συγκλίνουν σταδιακά με τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι το 67ο έτος της ηλικίας, ή όποτε ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τις 12.000 ημέρες ασφάλισης μεταξύ 62ου και 67ου έτους.
Ο βηματισμός της αύξησης των ορίων αποτυπώνεται στους δύο πίνακες της εγκυκλίου και του αντίστοιχου νόμου. Στον πρώτο πίνακα, εμπίπτουν όσοι ασφαλισμένοι, με βάση τις προγενέστερες διατάξεις, μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν το 62ο έτος, με περισσότερες από 10.500 ημέρες ασφάλισης.
Απ' αυτούς, όσοι συνταξιοδοτούνταν με 10.500 ένσημα (35ετία) και υπήρχε όριο ηλικίας, το νέο ηλικιακό όριο που ισχύει από φέτος ορίζεται στο 55ο έτος τουλάχιστον. Το 2016 το νέο ηλικιακό όριο αυξάνεται στο 56ο έτος κλπ. Για όσους συνταξιοδοτούνταν με 35ετία και χωρίς όριο ηλικίας, το νέο ηλικιακό όριο ορίζεται φέτος στο 58ο έτος της ηλικίας τους, με κλιμακωτή αύξηση για κάθε επόμενο χρόνο.
Στο δεύτερο πίνακα, εμπίπτουν όσοι ασφαλισμένοι με βάση τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις των καταστατικών των Ταμείων τους μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με λιγότερες από 10.500 ημέρες ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση, η σταδιακή αύξηση του νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκινά φέτος από το 55ο έτος της ηλικίας τους και φτάνει το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι το 2022.
Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης, επιβάλλεται επιπλέον ποινή μείωσης 10%. Στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα, η «πρόωρη» αποχώρηση τιμωρούνταν μέχρι σήμερα με μείωση κατά 6% της σύνταξης ετησίως και μέχρι και πέντε χρόνια. Σ' αυτή τη μείωση, προστίθεται άλλο ένα 10%. Αυτό σημαίνει μειώσεις στις συντάξεις μέχρι και 40% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, που την καθιστά επί της ουσίας απαγορευτική.
Όσοι ασφαλισμένοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν την 18/8/2015 και μπορούσαν να έχουν συνταξιοδοτηθεί αλλά συνέχισαν να εργάζονται δεν εμπίπτουν στις νέες αυξήσεις και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε με τα παλιά ηλικιακά όρια.

Από τις νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας φαίνεται πως τη γλιτώνουν σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον, οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, οι απασχολούμενοι σε οικοδομικές και τεχνικές εργασίες που περιλαμβάνονται στην περίπτωση Α2 της Υ.Α. Φ10221/οικ.26816/929/2-12-2011 (Β'2778) και το προσωπικό καθαριότητας των ΟΤΑ. Εξαιρούνται επίσης όσοι συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του νόμου 612/1977, όπως αυτές συμπληρώθηκαν αργότερα (συντάξεις αναπηρίας και βαριών ασθενειών), αλλά και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες με παιδιά ανίκανα προς κάθε βιοποριστική εργασία.
εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας

Συναδέλφισσες συνάδελφοι.  


Η Μαρινόπουλος Α.Ε με τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων μεγάλωσε και επεκτάθηκε σε όλη την χώρα και το εξωτερικό, δίνοντας τεράστια κέρδη στους ιδιοκτήτες της.
Τους τελευταίους μήνες η επιχείρηση στην προσπάθεια της να αυξήσει τα κέρδη της, προσπαθεί να ξεζουμίσει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους με συγχωνεύσεις .
Η εταιρία προχωρεί σε κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων και παράλληλα εκβιάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικιοθελείς αποχωρήσεις, τάζοντας γι αυτό, όλη την αποζημίωση και επιπλέον 1500 ευρώ. Θέλει με αυτόν τον τρόπο να κρύψει τις μαζικές απολύσεις, ότι θα πετάξει πολλούς συναδέλφους στο δρόμο, για να κάνει ακόμα πιο φθηνά τα μεροκάματα και την ζωή όλων των εργαζομένων και των ανέργων. Γι’ αυτό τον λόγο δίνει και επιπλέον χρήματα!, για να αυξήσει την εκμετάλλευση.
Για μια ακόμη φορά η επιχείρηση θέλει να διατηρήσει και να αυξήσει τα κέρδη της, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κρίσης και του ανταγωνισμού, σε βάρος των εργαζομένων. Σε αυτούς τα φορτώνει όλα.
Η στάση της Μαρινόπουλος ΑΕ, όπως και των άλλων μονοπωλιακών ομίλων στηρίζεται από μια σειρά αντεργατικούς νόμους των προηγουμένων και της σημερινής κυβέρνησης, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή όλων μας.
Δεν πρέπει να συναινέσουμε Καμιά υποταγή κανένας συμβιβασμός. Χωρίς εμάς δεν κινείται τίποτα. Δε γεμίζει, δεν αδειάζει, όχι μαγαζί, αλλά ούτε ράφι. Κανένας να μην υπογράψει, να μην υποκύψει στις πιέσεις τις εργοδοσίας.
Ο καθένας μόνος του δε μπορεί. Όλοι μαζί μπορούμε. Το σωματείο μας μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, που στόχος τους είναι να είμαστε σύγχρονοι σκλάβοι.
Δίνουμε δύναμη στη δύναμη μας συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας .

«Κάτω τα χέρια απ' την ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» βροντοφώναξαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και γυναίκες, οι οποίοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, Ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνδικάτων.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από τα ξημερώματα της Πέμπτης. Την κεντρική ομιλία, έξω από το υπουργείο Εργασίας έκανε ο Βασίλης Πετρόπουλος μέλος της ΕΓτου ΠΑΜΕ (Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία). Ακολούθησε δυναμική πορεία στη Βουλή, όπου οι διαδηλωτές παρέμειναν συγκεντρωμένοι για πολλή ώρα.
Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας(Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ)
Άνθρωποι κάθε ηλικίας έστειλαν ηχηρό, αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στη φοροεπιδρομή και αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Ενάντια στα μέτρα «φωτιά», τα οποία έχουν στόχο την πλήρη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, το τσάκισμα σε μισθούς, συντάξεις και σε εργασιακά δικαιώματα! Σήκωσαν ψηλά τη σημαία των ταξικών αγώνων και έδωσαν αγωνιστική, μαχητική, μαζική απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα βάρβαρα μέτρα έχουν τη λαϊκή συγκατάθεση. Βροντοφώναξαν ότι η Ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα και κόστος, αλλά δικαίωμα, ότι δεν ανέχονται το νέο πετσόκομμα στις συντάξεις, τη δουλειά μέχρι τα 67 έτη.
Δυναμική συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας που βρισκόταν επί δυο μέρες σε αγωνιστικό «κλοιό»
Η συγκέντρωση που είχε οριστεί στην Ομόνοια, μεταφέρθηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο βρέθηκε υπό τον αγωνιστικό κλοιό των διαδηλωτών από την Πέμπτη. Τους χιλιάδες διαδηλωτές υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι που ήταν ήδη συγκεντρωμένοι στο υπουργείο, με συνθήματα όπως: «Φάρμακο, συντάξεις και υγεία, κέρδη γίνονται για την πλουτοκρατία», «Εργάτη, νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί, σου κήρυξαν τον πόλεμο πολέμα τους κι εσύ».
Νωρίτερα, την Πέμπτη το πρωί, το ΠΑΜΕ παραχώρησε ανοιχτή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το Πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το Ασφαλιστικό. (Δείτεαναλυτικά ΕΔΩ)
Β. Πετρόπουλος: Τα μέτρα πρέπει να επιστραφούν από Συνδικάτα και εργαζόμενους ως απαράδεκτα
Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας έκανε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: 
«Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τα σωματεία, όλους τους αγωνιστές που από χθες βρίσκονται στη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας και ταυτόχρονα σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, στο πόδι κυριολεκτικά, για να ενημερώσουν την εργατική τάξη, να οργανώσουν την αγωνιστική απάντηση, να εμπνεύσουν πίστη, την ανεξάντλητη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, να ξεσηκώσουν το λαό απέναντι στην επίθεση που σαρώνει τη ζωή μας.
Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των Σωματείων, των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, των Συλλόγων Αυτοαπασχολουμένων, των μαζικών φορέων της νεολαίας που πυκνώνουν τον κατάλογο συμμετοχής στα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη και καλούν σε απεργιακό συναγερμό στις 12 Νοέμβρη.
Χαιρετίζουμε τους αγρότες που οργανώνουν αυτές τις μέρες τον αγώνα τους και ζεσταίνουν τις μηχανές των αγωνιστικών μπλόκων.
(...) Χθες και σήμερα είμαστε όλη μέρα εδώ για να κάνουμε καθαρή σε όλους την απόφασή μας, την επιδίωξή μας. Οργανώνουμε και συγκεντρώνουμε δυνάμεις, συγκροτούμε συμμαχία των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών όχι για μια διαμαρτυρία, αλλά για αποφασιστικό αγώνα ανατροπής. Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση, κανένας εργάτης, κανένας τίμιος συνδικαλιστής, κανένας νέος δεν πρέπει να συμβιβαστεί.
Φτιάχνουν ένα μαύρο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Γι' αυτό βάζουμε μπροστά σχέδιο και πρόγραμμα πάλης ανυποχώρητου αγώνα, με διάρκεια, που θα περνά μέσα από διαδοχικές συγκρούσεις.
(...) Τα μέτρα πρέπει να επιστραφούν από Συνδικάτα και εργαζόμενους ως απαράδεκτα. Είναι μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με στόχο την πλήρη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης έχει απομείνει.
(...) Πάμε κόντρα στις δυσκολίες, πάμε κόντρα στους αρνητικούς συσχετισμούς, βάζουμε στόχο ανατροπής τους, με την οργάνωση νέων εργατικών μαζών, ανοργάνωτων εργατοϋπαλλήλων, ανέργων, νεολαίας, την απαλλαγή των συνδικάτων από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό έλεγχο, την ήττα του κοινωνικού εταιρισμού και του συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πάμε κόντρα στην ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, την απογοήτευση. Πάμε κόντρα στη λογική της ανάθεσης, της παθητικής στάσης, της αποχής από τον αγώνα. Είναι συνειδητή η επιλογή μας, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τη δύναμη του ταξικού μας αντιπάλου. Νιώθουμε τη δική μας ευθύνη να σταθούμε όρθιοι για τα παιδιά μας, για την τάξη μας. Γι' αυτό θα κριθούμε.

(...) Ανοίγουμε με σχέδιο, πρόγραμμα αγωνιστικό, στόχους πάλης και θέσεις ταξικές, που διεκδικούν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, το μόνο ελπιδοφόρο δρόμο, υπερνικάμε δυσκολίες για την οργάνωση στο σωματείο, τη συμμετοχή στη γενική συνέλευση, τη μαζικοποίηση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, την επιτυχία του απεργιακού αγώνα που θα τραντάζει κυβέρνηση - αφεντικά».  

«Το ΠΑΜΕ επιστρέφει ως κουρελόχαρτο το χθεσινό πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες να πάρουν αγωνιστική θέση μάχης ενάντια στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Με αυτή τη φράση ξεκίνησαν τη συνέντευξη τύπου του ΠΑΜΕ ο Θωμάς Κακκαβάς από την Επιτροπή Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΜΕ και ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, έξω από το υπουργείο Εργασίας όπου συνεχίζεται η κινητοποίηση ενάντια στις ανατροπές του Ασφαλιστικού που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, αλλά και το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. 
Αναλυτικά, η εισήγηση στη συνέντευξη Τύπου: 
«Όλοι στο συλλαλητήριο σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην Ομόνοια.
Όλοι στο συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη. Να προετοιμαστούμε για πιο σκληρούς αγώνες, για απεργία στις 12 Νοέμβρη.
Το ΠΑΜΕ επιστρέφει ως κουρελόχαρτο το χθεσινό πόρισμα της "επιτροπής σοφών" και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες να πάρουν αγωνιστική θέση μάχης ενάντια στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί για τους εργαζόμενους, το πλέγμα προστασίας που συνδυάζει το δικαίωμα στη σύνταξη, το δικαίωμα στην Υγεία και την Πρόνοια, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες. Όλα αυτά, που τα έχουν χρυσοπληρώσει με ιδρώτα και κόπο οι εργαζόμενοι, σήμερα κατακρεουργούνται! Καλούμε ιδιαίτερα όλους τους νέους και τις νέες, τα νέα ζευγάρια, να συνδυάσουμε τον αγώνα για τις συλλογικές συμβάσεις, για πλήρη και σταθερή εργασία, για να βρουν δουλειά οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι στα voucher, για να σταματήσει η ανασφάλιστη εργασία, με τον αγώνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με δωρεάν παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, για σύγχρονες κατοικίες στα νέα ζευγάρια, καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία τους.
Οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ικανοποιηθεί τόσο το δικαίωμα στη μητρότητα όσο και το δικαίωμα στην εργασία είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Για μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού στο χώρο δουλειάς, για άδειες μητρότητας που να ικανοποιούν τις ανάγκες της μητέρας και του βρέφους, για δημόσιες και δωρεάν υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τη λαϊκή οικογένεια.
Δεν παζαρεύουμε τη ζωή μας!
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πατώντας πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους και τις πολιτικές αποφάσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προετοιμάζει μέσω "σοφών και επιστημόνων" νέα βάρβαρα μέτρα, δήθεν απαραίτητα για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος.
Διαλύουν την Κοινωνική Ασφάλιση και τη μετατρέπουν σε προνοιακή.
Λένε ότι η πρόταση της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι, ανεξάρτητα από το μοντέλο, ο στόχος τους είναι το σύστημα που θα ξέρεις μόνο τι θα πληρώνεις, άλλωστε ψηφίστηκαν με το μνημόνιο οι κεντρικές κατευθύνσεις και ο κεντρικός στόχος που είναι η απαλλαγή κράτους και εργοδοσίας και η μετατροπή σε προνοιακό σύστημα με διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με το νέο μοντέλο των προκαθορισμένων εισφορών θα ξέρεις μόνο τι πληρώνεις, αλλά θα παίρνεις παροχές-ψίχουλα για σύνταξη, Υγεία και Πρόνοια. Αυτό είναι το νέο σύστημα των ατομικών μερίδων, με υπολογισμό όλου του εργασιακού βίου σε σύνδεση και με το προσδόκιμο όριο ζωής.
Η τελική σύνταξη μετατρέπεται σε προνοιακό βοήθημα. Για αυτό το λόγο, η "Επιτροπή Σοφών" προτείνει να επιτρέπεται η "ελαστική συνταξιοδότηση", δηλαδή να εξαναγκάζεται ο ίδιος ο εργαζόμενος τη στιγμή της συνταξιοδότησής του να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα για να συμπληρώσει κάπως τη σύνταξη-"επίδομα πτωχοκομείου".
Η εθνική-προνοιακή σύνταξη θα πρέπει "να μειώνεται προοδευτικά ανάλογα και με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου", θα είναι με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα μειώνεται όσο μεγαλύτερη είναι η σύνταξη που προέρχεται από τις εισφορές (ανταποδοτική) ή όταν υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα καλύτερο (αυτό που έχει απομείνει). Η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται μόνο για τους απολύτως εξαθλιωμένους και πιο συγκεκριμένα για "όσους αδυνατούν να εισφέρουν για κοινωνικούς λόγους που αναγνωρίζεται ότι χρήζουν προστασίας".
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΕΙ!
Θα υπάρξει "ανακαθορισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων με αναφορά στο νέο, ενιαίο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους". Οι ανατροπές θα πάνε και στους προ του 1993 ασφαλισμένους και στους μετά το 1993, αλλά και στους ήδη συνταξιούχους.
Η ενοποίηση Ταμείων, οι ενιαίες εισφορές και παροχές σημαίνουν νέες μειώσεις στις παροχές Υγείας και σύνταξης για όλους, σύμφωνα και με την εμπειρία από τις μέχρι σήμερα ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις.
Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι περίπου 45% έως 55% για κύρια και επικουρική από 70% για την κύρια που είναι σήμερα και 20% για την επικουρική (τις έχουν βέβαια πετσοκόψει με τα μνημόνια και πριν) με μεγάλες μειώσεις πάνω από 25%.
Ενώ λένε ότι καταργούν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, την επαναφέρουν, τη βαφτίζουν μάλλον ρήτρα αποφυγής ελλειμμάτων, με την οποία θα κόβονται αυτόματα οι αποδοχές παλιών και νέων συνταξιούχων για να εξασφαλίζεται όπως λένε "η ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος".
Καταργούνται εντός 3 ετών οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις που σημαίνει νέες μειώσεις στις παροχές Υγείας, στις συντάξεις και αυξήσεις φόρων.
Η στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών σημαίνει νέες μειωμένες συντάξεις πάνω από 25%.
Ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού κύριας και επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ για παλιούς και νέους ασφαλισμένους σημαίνει μειωμένες συντάξεις και παροχές Υγείας -Πρόνοιας για όλους.
Παγώνουν για επτά ακόμα χρόνια την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ.
Τσακίζουν ακόμα περισσότερο την επικουρική σύνταξη μετατρέποντάς την σε επίδομα. Ουσιαστικά, η επικουρική σύνταξη όπως την γνωρίσαμε καταργείται σταδιακά και στη θέση τους μπαίνουν τα "Ανοιχτά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης", που θα είναι ιδιωτικοποιημένα, για όσους έχουν και μπορούν.
Για την κάλυψη των ελλειμμάτων προβλέπεται ακόμα η εισφορά στους "υψηλά αμειβόμενους των 1.500 ευρώ" (κατά Κατρούγκαλο) για την κάλυψη των ελλειμμάτων.
Κανένας εργάτης, κανένας νέος να μην παραμυθιαστεί από τα διαχρονικά ψέματα που αξιοποιεί και η νέα κυβέρνηση για δικαιότερο δήθεν ασφαλιστικό σύστημα, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων.
Η προκριθείσα πρόταση για ένα σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με ατομικούς λογαριασμούς, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στο 45-55% συνολικά για κύρια και επικουρική σύνταξη από 70% και 20% που είναι σήμερα, η κρατική εγγύηση μιας προνοιακής εθνικής σύνταξης, η οποία θα μεταβάλλεται υπό προϋποθέσεις, η ενοποίηση των Ταμείων με εξίσωση των συντάξεων και των παροχών προς τα κάτω αποτελούν τον πυρήνα της νέας και πιο αντιδραστικής μεταρρύθμισης, η οποία αφαιρεί από την Κοινωνική Ασφάλιση τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Από δικαίωμα μετατρέπεται σε εμπόρευμα και από κοινωνική ευθύνη γίνεται ατομική υπόθεση.
Φέρνουν ως νέο, προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο ένα σύστημα, όπου προδιαγεγραμμένες θα είναι μόνο οι εισφορές, αλλά όχι οι παροχές. Κυνικά μέσα στο πόρισμα αναφέρουν πως "οδηγούμαστε σε ένα εξατομικευμένο σύστημα όπου το τελικό ποσό της σύνταξης είναι αβέβαιο". Επίσης, εισάγονται ως βασικό μέτρο υπολογισμού της σύνταξης τα εισοδηματικά κριτήρια, οδηγώντας τις συντάξεις στα Τάρταρα.
Φέρνουν νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας, δηλαδή δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, χωρίς εξαιρέσεις, επαναφέρουν δηλαδή την "ενεργό γήρανση" με διαφορετικές λέξεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν γκρίζες ζώνες όσον αφορά τα ΒΑΕ, καθώς διατυπώνονται σαφείς θέσεις νέου αποχαρακτηρισμού επαγγελμάτων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλαχτούν το κράτος και τα μονοπώλια από το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι ώστε να θωρακιστεί και να πολλαπλασιαστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Την παραδίδουν στα αρπαχτικά των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της Υγείας. Επιδιώκουν να μεταφέρουν, για μια ακόμα φορά, τη νέα λεηλασία των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, των νέων και των συνταξιούχων.
Οι νέες αντιασφαλιστικές προτάσεις να μείνουν στα χαρτιά!
Απέναντι στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους, τον ΣΕΒ, που δήθεν αναζητούν την "εξυγίανση" του ασφαλιστικού συστήματος με τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας, τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ, το χτύπημα στις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και στην προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μια διέξοδο.
Μέσα από τους αγώνες και τα σωματεία τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να μην υποκύψουν στην κυβερνητική προπαγάνδα που αναφέρει πως έχουν συναινέσει στην αυτοκτονία τους και να αγωνιστούν για την αποτροπή των νέων βάρβαρων αντιασφαλιστικών - αντεργατικών μέτρων, για την ανατροπή της πολιτικής που γεννά αμέτρητα βάσανα για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια.
Να μην περάσει ως αναγκαίο κακό η ζωή με τα ελάχιστα, ο ελάχιστος μισθός, η ελάχιστη σύνταξη, τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, η μισοδουλειά, η μισοζωή. Να μην περάσει ο κοινωνικός αυτοματισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν ξεχωρίζει κανέναν εργαζόμενο, κανέναν κλάδο. Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Εμείς έχουμε τη δύναμη! Καμία συνδικαλιστική οργάνωση δεν επιτρέπεται να μείνει θεατής, να μην πάρει σαφή και κατηγορηματική θέση ενάντια στο νέο έγκλημα.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα στο συλλαλητήριο σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην ΟΜΟΝΟΙΑ, να δώσουμε βροντερή απάντηση στο κεφάλαιο, στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σε όλους τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς υπηρέτες του κεφαλαίου.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΑΣΗ - ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ
Καλούμε τα σωματεία ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥΣ, μέσα από τα ΔΣ, τις ΓΣ και τις συλλογικές τους διαδικασίες να γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα. Να μη μείνει εργαζόμενος, νέος, συνταξιούχος που δεν θα μάθει για το σχεδιασμό διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, που δεν θα πάρει την ευθύνη του. Να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη, να προετοιμαστούμε για πιο σκληρούς αγώνες, για απεργία στις 12 Νοέμβρη».
Από την πλευρά του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, αναφερόμενος στην Κοινωνική Ασφάλιση τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα τον 21ο αιώνα.
Μια κατάκτηση μέσα από σκληρούς αγώνες, με θυσίες μέσα στο αστικό κράτος και τον αυταρχισμό. Τα σημερινά μέτρα της κυβέρνησης, συνέχισε, έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα αντιασφαλιστικά μέτρα και να δώσουν τη χαριστική βολή, να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.
Με τα προηγούμενα μέτρα, οι κύριες συντάξεις μειώθηκαν κατά 44% και οι επικουρικές κατά 65%.

Χαρακτήρισε ψέμα το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα μέτρα λαμβάνονται λόγω κρίσης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τα μέτρα περιλαμβάνονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις κατοπινές συμφωνίες. Πρώτη φορά επιχειρήθηκαν στη σημερινή τους έκταση, επί Γιαννίτση με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2001 και αποτελούν απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, κατέληξε ο Δήμος Κουμπούρης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 06986108669 - 6944878005 - 6983869431

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

Συνάδελφοι οικοδόμοι & Εργαζόμενοι στις κατασκευές,

Όλοι στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Οκτώβρη - Συγκέντρωση στην πλ. Πάρκου στις 19.30

Άμεση κινητοποίηση τώρα, ξεσηκωμός να μην περάσουν τα νέα μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Διαλύουν το κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, πετσοκόβουν για άλλη μία φορά τις συντάξεις, φέρνουν νέους φόρους για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έρχονται ιδιωτικοποιήσεις που θα τις πληρώσει ο λαός με απολύσεις, πανάκριβα τιμολόγια, παράδοση του δημόσιου πλούτου στους καπιταλιστές. Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία, ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση σε παιδεία και υγεία, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέα επίθεση σε ότι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ
ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε οργανώσου, πάρε την υπόθεση στα χέρια σου για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα. Κόντρα στην ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, τη λογική του “δεν γίνεται τίποτα” μπορούμε με τον οργανωμένο αγώνα να βάλουμε εμπόδια στα νέα μέτρα, να διεκδικήσουμε πίσω όσα δικαιώματα χάθηκαν, να ανατρέψουμε την πολιτική που θυσιάζει τις ζωές και το μέλλον μας στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου.

Ανεξάρτητα από τη ψήφο στις πρόσφατες εκλογές κανείς δεν πρέπει να συναινέσει στο νέο έγκλημα που έρχεται. Δεν πρέπει να πέσουμε θύματα στην εξαπάτηση που επιχειρεί η κυβέρνηση με το τέχνασμα των ισοδύναμων, τα περί “κοινωνικής δικαιοσύνης” ή τις ψεύτικες προσδοκίες ότι εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε να περιμένουμε κάτι από την όποια καπιταλιστική ανάπτυξη. Η ανάπτυξή τους θα στηθεί πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας με πάμφθηνους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και προστασία.

Στόχος τους είναι να εφησυχάσουν, να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη, να μας βρουν απροετοίμαστους και ανοργάνωτους για να περάσουν τα νέα μέτρα χωρίς αντίσταση ή ακόμα και με τη δική μας συναίνεση. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά απ’ όσα σήμερα παίρνουν πίσω ήταν κατακτήσεις που κληρονομήσαμε από προηγούμενες γενιές. Το οκτάωρο, η κοινωνική ασφάλιση, οι συλλογικές συμβάσεις, η μόνιμη και σταθερή δουλειά κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, θυσίες και πολλές φορές με αίμα.
Και σήμερα αποδεικνύεται, ότι όπου οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι και αντιστέκονται κρατούν δικαιώματα, έχουν κατακτήσεις, αποτρέπουν τα χειρότερα. Τέτοια παραδείγματα έχουμε αρκετά και στον κλάδο μας!

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν έχουμε την πολυτέλεια της αναμονής. Πρέπει να ανέβει ο πήχης της δράσης, της συμμετοχής, της διεκδίκησης. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Το Δ.Σ. του Συνδικάτου μας πήρε απόφαση συμμετοχής στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα στις 22 Οκτώβρη (στην Λαμία στις 7.30 μ.μ. στην Πλ. Πάρκου) όπως και στην απεργία στις 12 Νοέμβρη ενάντια στα νέα μέτρα, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Να γίνει υπόθεση όλων η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, η κλιμάκωση του αγώνα με την απεργία. Να στείλουμε μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στις αξιώσεις της Ε.Ε., του κεφαλαίου και της κυβέρνησής τους. Να γίνουμε εμείς οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων.
Στη φτώχεια, στην ανεργία, στην κατάργηση δικαιωμάτων δεν υπάρχει ήπια εφαρμογή!
Στην οργάνωση και στη συνολική απάντηση που πρέπει να δοθεί η αποχή είναι σιωπηλή αποδοχή των μέτρων.

ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ
ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ή ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ή ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Όλοι στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Οκτώβρη - Συγκέντρωση στην πλ. Πάρκου στις 19.30
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ 28 ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ
Τη διάλυση του όποιου ψήγματος δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα είχε απομείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση επιφέρει το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Οκτώβρη.
Η «νέα αρχιτεκτονική», εφιάλτης για τους εργαζόμενους
Η «νέα αρχιτεκτονική» του συνταξιοδοτικού συστήματος παραδέχεται κυνικά στο πόρισμα της Επιτροπής ότι «καμία λύση δεν είναι ανώδυνη» και προτείνει ένα «διανεμητικό σύστημα εικονικών λογαριασμών καθορισμένων εισφορών υποστηριζόμενο από μια εθνική (κοινωνική) σύνταξη και ένα κεφάλαιο για την εγγύηση της βιωσιμότητας του συστήματος». Με την καθιέρωσή της η εθνική σύνταξη θα αποκτήσει «αυτοτέλεια» και θα «αποχωριστεί» από το πλαίσιο των ασφαλιστικών (αναλογικών) παροχών του κάθε φορέα.
Επάνω σε αυτό το σύστημα θα προστίθεται η βασική σύνταξη που θα δίνεται σε όσους συμπληρώνουν τα 67 χρόνια. Ωστόσο, η βασική σύνταξη θα χορηγείται με κριτήρια, δηλαδή θα εξαιρούνται όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία.
Ουσιαστικά, με την πρόταση αυτή ο ασφαλισμένος θα ξέρει μόνο πόσα θα πληρώνει και ποτέ πόση σύνταξη θα λάβει. Το σύστημα ουσιαστικά θα ανατρέχει στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου καθ' όλη την περίοδο του εργάσιμου βίου του για να αναζητήσει αρχική περίοδο με χαμηλές αμοιβές -άρα και εισφορές- περίοδο εκτεταμένης ανεργίας -άρα καθόλου εισφορές- περιόδους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις -άρα μισές εισφορές- με αποτέλεσμα η τελική του σύνταξη να μετατρέπεται σε προνοιακό βοήθημα. Υπό αυτό το πρίσμα το πόρισμα προτείνει να επιτρέπεται η «ελαστική συνταξιοδότηση», να επιλέγει δηλαδή με το «πιστόλι στον κρόταφο» ο ίδιος ο εργαζόμενος τη στιγμή της συνταξιοδότησής του, δηλαδή να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα προκειμένου να μπορέσει να συμπληρώσει κάπως τη σύνταξη-«επίδομα πτωχοκομείου».
  • Για τον υπολογισμό της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το «προσδόκιμο ζωής».
  • Επίσης η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται μόνο για τους απολύτως εξαθλιωμένους και πιο συγκεκριμένα για «όσους αδυνατούν να εισφέρουν για κοινωνικούς λόγους που αναγνωρίζεται ότι χρήζουν προστασίας».
  • Προτείνεται μια εθνική - κοινωνική σύνταξη για τα «άτομα που βρίσκονται κάτω από ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης», ίσα δηλαδή για να μην εξαθλιώνονται εντελώς. Η «εθνική και η αναλογική σύνταξη θα σχεδιαστούν ως δίδυμο», με την πρώτη να κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της δεύτερης και τα μέλη της οικογένειας. Επίσης η εθνική σύνταξη θα πρέπει «να μειώνεται προοδευτικά ανάλογα και με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου», με τελικό αποτέλεσμα βέβαια τη δραστική μείωση της σύνταξης.
  • Ακόμη προτείνεται η «καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, κύριας και επικουρικής, για παλιούς και νέους ασφαλισμένους» καθώς και «ανακαθορισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων με αναφορά στο νέο, ενιαίο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους». Δηλαδή ο πέλεκυς των περικοπών θα πέσει και στους προ του 1993 ασφαλισμένους και στους μετά το 1993, αλλά και στους ήδη συνταξιούχους.
Ένα Ταμείο-«πτωχοκομείο»
Επιπλέον, το πόρισμα εισηγείται τη δημιουργία ενός εθνικού φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Συγκεκριμένα, εισηγείται ότι ο «στόχος θα πρέπει να είναι ένας εθνικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη σε αυτό όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (διοικητική ενοποίηση), μετά από ουσιαστική ενοποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης. Στην προοπτική αυτή, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετεξελίσσεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμία εξαίρεση, γιατί διαφορετικά το εγχείρημα της ενοποίησης θα υπονομευθεί στο σύνολό του», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα. Φυσικά, με το ενιαίο αυτό ταμείο οι μειώσεις σε συντάξεις και παροχές θα οδεύσουν ενιαία προς τα κάτω.
Ως «αποκλίνουσα άποψη» στο πόρισμα προτείνεται η δημιουργία 3 Ταμείων: Μισθωτών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών σε συνδυασμό με «ανακαθορισμό των ήδη χορηγηθεισών συντάξεων».
Παράλληλα, στο πόρισμα εμπεριέχεται το ότι το σύστημα μπορεί να έχει «ενσωματωμένους σταθεροποιητές» για την περίπτωση αρνητικών εξελίξεων σε δημογραφικές ή οικονομικές παραμέτρους, δηλαδή οι περικοπές θα γίνονται αυτόματα από τους σταθεροποιητές.
Για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του συστήματος, το πόρισμα υποστηρίζει ότι απαιτούνται «λύσεις-σοκ», όπως η δημιουργία ενός «αποθεματικού» μέσα από την επιβολή φόρων και την «ενεργητική διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων», δηλαδή να επενδυθούν πάλι σε όφελος του κεφαλαίου τα αποθεματικά, η κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων που έγιναν με τον ιδρώτα των ασφαλισμένων.
Στο Παράρτημα του Πορίσματος αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις περιγράφεται η ίδρυση ενός νέου ταμείου επικουρικών συντάξεων με τη λειτουργία του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, όπου δεν υφίσταται «κρατική εγγύηση των παροχών». Ουσιαστικά, η επικουρική σύνταξη όπως την γνωρίσαμε καταργείται σταδιακά και στη θέση τους μπαίνουν τα «Ανοιχτά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης», που θα είναι ιδιωτικοποιημένα, για όσους έχουν και μπορούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ 28 ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ


ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ 6:00 ΣΤΗ ΠΛ. ΚΑΝΙΓΓΟΣ
Διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση, φέρνουν νέα φοροεπιδρομή και αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα, τσακίζουν τη ζωή μας!
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζει για ψήφιση, την Παρασκευή 16 Οκτώβρη, στη ΒΟΥΛΗ το πολυνομοσχέδιο. Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι φωτιά και αποτελούν τα προεόρτια της πιο σκληρής και σαρωτικής επίθεσης που θα συνεχιστεί τον Νοέμβρη, με στόχο την πλήρη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, τσάκισμα στους μισθούς, σε συντάξεις και σε εργασιακά δικαιώματα! Το πολυνομοσχέδιο φέρνει επιπλέον ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους, επιβάλλει νέες μειώσεις στις συντάξεις κύριες και επικουρικές, χαρακτηρίζει υψηλόμισθους τους συνταξιούχους με 1000 ευρώ μεικτά, νέες μειώσεις και πρόστιμα για κάθε χρόνο συνταξιοδότησης πριν από τα 67 έτη, ενισχύει και συνεχίζει τη φοροκαταιγίδα που πλήττει τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, διατηρώντας τον ΕΝΦΙΑ, θεσπίζοντας πιο αυστηρούς κανόνες για όσους εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων. Αυξάνουν τις τιμές σε βασικά είδη εφαρμόζοντας ΦΠΑ 23%. Αυξάνουν ακόμα και την τιμή στα είδη πανάκριβα εισιτήρια.
Δεν υπάρχει καμία λαϊκή συναίνεση σε αυτό το έγκλημα! Όλοι στο δρόμο ξεσηκωμός, κανένας συμβιβασμός με το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας!
Δίνουμε αγωνιστική, μαχητική, μαζική απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα βάρβαρα μέτρα έχουν τη λαϊκή συγκατάθεση! Συμμετέχουμε στον αγώνα, στο σωματείο, στο σύλλογο! Παίρνουμε την υπόθεση της υπεράσπιση της ζωής μας στα δικά μας χέρια.

Τα μέτρα δεν εξαιρούν κανένα εργάτη, αυτοαπασχολούμενο, αγρότη, άνεργο, γυναίκα! Μας καταδικάζουν στην δουλειά και τη ζωή χωρίς δικαιώματα για τα κέρδη της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας.
Είναι προκλητικοί! Την ίδια στιγμή απαλλάσσουν μονοπωλιακούς ομίλους από ανταποδοτικά τέλη, από χρέη, από πρόστιμα και αναδρομικά! Χαρίζουν εκατομμύρια σε μονοπωλιακά μεγαθήρια και κυνηγούν τις ψευτοσυντάξεις των υπερήλικων, καταδικάζουν σε δουλειά μέχρι τον τάφο τα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας στα 67 και τα χρόνια ασφάλισης στα 40! Στους εργαζόμενους που εργάζονται στις πιο βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, στα σκουπίδια, στην αποκομιδή, στη διαλογή, στην επισκευή και τη συντήρηση των μέσων καθαρότητας προσθέτοντας 9 τουλάχιστον χρόνια παραπάνω εργασίας δρομολογώντας ταυτόχρονα και την κατάργηση του επιδόματος των 150€. Ανοίγουν τον δρόμο να μην μείνει τίποτα όρθιο στον ιδιωτικό τομέα.
Το πολυνομοσχέδιο που πάει προς ψήφιση την Παρασκευή μαζί με το πόρισμα των «σοφών» που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, αποτελούν την ταφόπλακα της κοινωνικής ασφάλισης.
Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα και κόστος αλλά δικαίωμα! Να μην ανεχτούμε το νέο πετσόκομμα στις συντάξεις. Να μην αποδεχτούμε τη δουλειά μέχρι τα 67, τη μετατροπή της ασφάλισης σε ατομική υπόθεση. Να μη χαρίσουμε το δικαίωμα στην υγεία και στην πρόνοια, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο στους επιχειρηματίες της υγείας και στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Καμιά αναμονή, καμιά συνθηκολόγηση!
ΔΥΝΑΤΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, με ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα οργανώνουμε την πάλη, κλιμακώνουμε τον αγώνα. Με συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις στις 22 Οκτώβρη. Πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε πιο ψηλά τη σημαία των ταξικών αγώνων.
Το ΠΑΜΕ καλεί τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία, να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς!
Καμία συνδικαλιστική οργάνωση, κανένας εργάτης, νέος, άνεργος δεν πρέπει να μείνει εκτός μάχης από τους αγώνες για τη ζωή μας.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.