Μαΐου 2015

Α ΑΔΕΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΑΔΕΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΔΕΙΑ AIDS ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΦΙΣΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ ΒΙΝΤΕΟ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Γ ΓΑΜΟΣ ΓΑΜΟΣ ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΗΣΗ ΓΕΝΗΣΗ ΑΔΕΙΑ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΔΩΡΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΑΕΔ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΑΡΚΟ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΟΑΕΔ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΜΕ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ONLINE


Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

Καταγγέλλουμε την κατασκευαστική εταιρία «J & P ΑΒΑΞ» για την προσπάθειά της να εκβιάσει τους εργαζόμενους και να τους κάνει «πιόνια» για να εξυπηρετήσει την κερδοφορία της.
Με πρόσχημα την μη επιστροφή ΦΠΑ προχωρά σε αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών των εργαζόμενων.
Παρόμοια πραχτική χρησιμοποιούν και τα άλλα μονοπώλια του κλάδου (ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ), που μοναδικό στόχο έχουν την απρόσκοπτη ροή χρημάτων από τον ιδρώτα των εργαζομένων παρόλο που καθημερινά εισπράττουν πανάκριβα διόδια.
Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές.
Στο ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης να πετιούνται οι εργάτες κατά δεκάδες στο δρόμο, σε όλα τα έργα τα μεροκάματα να είναι σε επίπεδα πείνας, τα ωράρια να είναι από ήλιο σε ήλιο και στο ένσημο να γίνεται μεγάλη σφαγή.
Ευθύνη έχει και η κυβέρνηση, που η μόνη της έννοια είναι πως θα αρπάξει τον ιδρώτα των εργαζομένων για να τον δώσει προίκα στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και στα άλλα κοράκια, όπως είναι οι διεθνείς τοκογλύφοι κλπ.

Καλούμε τους εργαζόμενους,

Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τη τρομοκρατία.
Να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που «πουλάνε φύκια για κόκκινες μεταξωτές κορδέλες».
Να οργανώσουν την πάλη τους και μαζί με το συνδικάτο και την ομοσπονδία μας να απαιτήσουμε:
  • Να εξασφαλιστεί η δουλειά όλων των εργαζομένων.
  • Να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα έργα που είναι σε εξέλιξη.
  • Να διώξουμε από τη μέση τα κοράκια του κλάδου, που το μόνο που ξέρουν είναι να μας πίνουν το αίμα, είτε από το μεροκάματο είτε από τα διόδια.

Δημιουργία εδώ και τώρα Δημόσιου Ενιαίου Κατασκευαστικού Φορέα που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καλούμε, κυβέρνηση και εργοδοσία να αφήσουν τα παιχνίδια που παίζουν στις πλάτες των εργαζομένων και να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Σε χορήγηση αναγκαστικών αδειών θα προχωρήσει η κατασκευαστική εταιρία «J&P ΑΒΑΞ» όπως ενημέρωσε τους εργαζόμενους στα εργοτάξια της κατασκευής επέκτασης της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ (Αιγάλεω – Πειραιά). Πρόσχημα της κίνησης αυτής είναι η μη επιστροφή ΦΠΑ.
Σε ανακοίνωσή της ηΟμοσπονδία Οικοδόμων καταγγέλλει το σύνολο των κατασκευαστικών εταιρειών που επιχειρούν να μεταφέρουν στους εργάτες «τα σπασμένα». Αναλυτικά, η ανακοίνωση: 
«Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, διαπιστώνουμε ότι το σύνολο των κατασκευαστικών εταιριών, που εμπλέκονται στα διάφορα δημόσια έργα σε όλη την Ελλάδα (οδικοί άξονες, ΜΕΤΡΟ, κατασκευή σχολείων) επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα για τους εργαζόμενους με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις τους.
Αναπτύσσουν στα εργοτάξια φημολογία και συγκεκριμένη πρακτική που δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους για την πορεία των έργων. Οι διαρροές για σταμάτημα της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, για πάγωμα της εξόφλησης εκτελεσμένων εργασιών, για προβλήματα στη χρηματοδότηση των έργων, δίνουν και παίρνουν.
Παράλληλα, γίνεται σταδιακή μείωση του προσωπικού, παρόλο που υπάρχει ανεκτέλεστο έργο (Ιόνια Οδός), υποχρεώνονται εργαζόμενοι σε καθυστέρηση μηνών των δεδουλευμένων (Καλλίδρομο, Ακράτα), σε αναγκαστικές άδειες, σε εκ περιτροπής εργασία.
Επιχειρείται, για ακόμη μία φορά, οι εργάτες να πληρώσουν «τα σπασμένα» για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μεγαλοεργολάβων.
Τόσο οι κατασκευαστικές εταιρίες, όσο και η κυβέρνηση, έχουν ολοκληρωτικά την ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Η στάση και των δύο απέναντι στους εργαζόμενους έχει κοινή συνισταμένη που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα.
Οι εργολάβοι σφυρίζουν αδιάφορα και «νίπτουν τας χείρας τους», λέγοντας, «αφού δεν πληρωνόμαστε, δε συνεχίζουμε».
Ξεχνάνε, όμως, ότι σε περίοδο κρίσης πέτυχαν καινούργια συμβόλαια με πολλά εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.
Κάνουν τους ανήξερους για το κλέψιμο της ασφάλισης των οικοδόμων που γίνεται στα μεγάλα έργα.
Κάνουν τους θιγμένους και τους αδικημένους την ώρα που έχουν θησαυρίσει στις πλάτες των οικοδόμων και του λαού.
Ξεχνάνε ότι με τους αντιλαϊκούς νόμους, που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχουν εξασφαλίσει φθηνή εργατική δύναμη και ταυτόχρονη βελτίωση της προοπτικής τους για κερδοφορία, όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία των τριών βασικών ομίλων στις κατασκευές (αύξηση τζίρου 24% η ΕΛΑΚΤΩΡ, 26% η «J&P ΑΒΑΞ» και 53% η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ).
Από την άλλη μεριά, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, από τα μπαλκόνια και τις τηλεοράσεις τάζουν στους εργαζόμενους «την ελπίδα» που όμως… ακόμα να έλθει.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την διαπραγμάτευση που κάνει διεκδικεί ακριβώς αυτό που θέλουν οι εταιρίες και οι άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, δηλ. καλύτερους όρους για την χρηματοδότησή τους.
Τα μεροκάματα, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι εργασιακές σχέσεις είναι τα προαπαιτούμενα, το αντιλαϊκό πακέτο, για να κλειστεί η συμφωνία με τους θεσμούς.
Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους στα εργοτάξια σε ετοιμότητα.
  • Να συσπειρωθούν γύρω από τη γραμμή πάλης της Ομοσπονδίας, διεκδικώντας:
  • Να εξασφαλιστεί η δουλειά όλων των εργαζομένων.
  • Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ολοκλήρωση των έργων.
Η καθυστέρηση δε ζημιώνει τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες. Αυτές έχουν τον τρόπο τους και τις κυβερνήσεις τους για να αποφύγουν τις ζημιές και επιπλέον να εξασφαλίσουν τα «διαφυγόντα κέρδη». Με τα έργα σταματημένα οι μεγαλοεργολάβοι δε θα σταματήσουν να εισπράττουν διόδια, όπως έκαναν πριν λίγα χρόνια.
Η καθυστέρηση πλήττει τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρομαγαζάτορες, το λαό, που ζει και εργάζεται μέσα στις πόλεις, υπομένοντας τις αναγκαστικές μονοδρομήσεις, τη σκόνη, τους κινδύνους από τις πλημμύρες κλπ.
Η καθυστέρηση σημαίνει ότι παραμένουν μεγάλοι κίνδυνοι στους οδικούς άξονες για χιλιάδες οδηγούς, που πληρώνουν πανάκριβα διόδια για τη διέλευσή τους.
Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση και την εργοδοσία να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Συνάδελφοι οικοδόμοι,

Συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ενώ διατυμπάνιζε πως θα καταργούσε όλους τους αντεργατικούς νόμους και τα μνημόνια, θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, θα επανέφερε τον κατώτερο μισθό και τις ΣΣΕ, ότι δεν πρόκειται να μειωθούν άλλο οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση κ.ά., εγκαταλείπει τις όποιες υποσχέσεις της εξυπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα για να φτάσουμε:

1. Σε συνάντηση αντιπροσωπείας του κλάδου μας με τους κατασκευαστές, αυτοί να επικαλούνται το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, που καθόρισαν παλιότερες κυβερνήσεις, για να μην υπογράψουν Σ.Σ.Ε., επιβεβαιώνοντας περίτρανα πως παλιές και νέα κυβέρνηση εφαρμόζουν μνημονιακές πολιτικές.
2. Ως προς την Κοινωνική ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό και μόνο η κοινή δήλωση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Γιούνκερ, καταδεικνύει το τι μας ετοιμάζουν με τα νέα μέτρα, αφού δίνουν «ιδιαίτερη μνεία στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικούς συστήματος, ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό …».
Ακόμη, η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, «πως χρειάζονται περαιτέρω βήματα … για την αύξηση της πραγματικής συνταξιοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής της πρόωρης εξόδου από την αγορά εργασίας και με τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης ή συντάξεων με το προσδόκιμο ζωής» !!!.
Κοντολογίς ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., έτσι ώστε να μην βγαίνει κανείς στη σύνταξη πριν από τα 62.

Συνάδελφοι,

Δεν πάει άλλο. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Κανένας δεν έζησε και δε ζει με υποσχέσεις και μεγάλα λόγια, με αναμονή και ψίχουλα, μόνο με την ελπίδα.
Όσο κι αν προσπαθούν να θολώσουν τα νερά στα δρομολογημένα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ για μας είναι καθαρό. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο.
Τα επιχειρήματά τους ξεθωριάστηκαν από τους ίδιους, ενώ στη θέση τους μπήκαν οι λογικές όλων των προηγούμενων, όπως: η άσχημη πορεία και προοπτική του ασφαλιστικού, ο μεγάλος αριθμός των συνταξιούχων, η αύξηση του προσδόκιμου, η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, η άσχημη οικονομική κατάσταση, τα άδεια ταμεία κλπ.

Κ Α ΜΙ Α   Α Ν ΑΜ Ο Ν Η

Στοχεύουν στο «ξήλωμα» σε ό,τι απέμεινε από το «πουλόβερ». Να μην βγαίνει κανένας πια στη σύνταξη.
Ο αγώνας μας πλέον για να τους εμποδίσουμε είναι και επιτακτικός και αναγκαίος.
Καμιά ευθύνη δεν έχουν η εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι για την οικονομική κατάσταση των ταμείων. Αυτοί που βούλιαξαν τα Ταμεία και δημιούργησαν τα χρέη είναι το κεφάλαιο, η μεγαλοεργοδοσία και οι κυβερνήσεις του. Αυτές πρέπει και να πληρώσουν.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΕΛΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ:

Την ανάκτηση των απωλειών αυτών των χρόνων και των κοινωνικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:

Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα επίπεδα του 2009.
Επαναφορά, εδώ και τώρα με νόμο, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.
Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και προστασία των ανέργων.

ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ:

Για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με έργα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, παιδικούς σταθμούς, σχολεία κ.ά.

ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ:

Μπροστά στο νέο μνημόνιο που ετοιμάζουν, ή όπως αλλιώς το ονομάσουν.

Συνάδελφοι,

Συζητάμε, αποφασίζουμε τον αγώνα μας, παίρνοντας μέρος στο ΣΥΛΛΑΝΗΤΗΡΙΟ 11 ΙΟΥΝΗ  στην Πλατεία Πάρκου και Ωρα 7.30 μ.μ.

Με σκοπό την συγκεντρωμένη πληροφόρηση των εργαζομένων εγκύων και τεκουσών γυναικών, για την προστασία που τους παρέχεται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, σας παραθέτει 28 χρήσιμες ερωταπαντήσεις, που καλύπτουν σε συντομία τις κυριώτερες απορίες σας, αξιολογημένες σύμφωνα με τη συχνότητα των δικών σας ερωτήσεων, που κατά καιρούς μας έχετε αποστείλει.   


1. Είμαι έγκυος. Δικαιούμαι άδεια για ιατρικές εξετάσεις;
Ναι, εφόσον οι εξετάσεις είναι απαραίτητο να γίνουν εντός ωραρίου εργασίας και  μάλιστα χωρίς περικοπή αποδοχών (ΠΔ 176/97)

2. Πόση άδεια μητρότητας δικαιούμαι;
Δικαιούσαι  άδεια τοκετού και λοχείας, συνολικά 17 εβδομάδων ή 119 ημέρες προσκομίζοντας στον εργοδότη τους πιστοποιητικό γιατρού που να βεβαιώνει την πιθανή ημέρα του τοκετού. Απ' αυτές οι 56 ημέρες θα χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 63 μετά τον τοκετό. (άρθρο 7 της ΕΓΣΣΕ 2000 - 2001 που κυρώθηκε με το άρθ. 11 του Ν. 2874/2000),

3. Γέννησα πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Τι γίνεται με την άδεια τοκετού; Χάνω τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι τον τοκετό;
Όχι δεν τις χάνεις. Το υπόλοιπο της άδειας θα χορηγείται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλίζεται χρόνος συνολικής άδειας 119 ημερών.

4. Μπορεί ο εργοδότης να απολύσει έγκυο ή νέα μητέρα;
Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η απόλυση εργαζόμενης, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία. (αρ. 36. Ν. 3996/2011)

5. Είμαι έγκυος και ο εργοδότης μου με απέλυσε για σπουδαίο δήθεν λόγο. Τι μπορώ να κάνω;
Μπορείς να κινηθείς δικαστικά, αφού η κρίση αν ένα περιστατικό αποτελεί σπουδαίο λόγο ή όχι, ανήκει στα δικαστήρια. Πάντως σαν σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη.

6. Είμαι έγκυος και ο εργοδότης μου με απέλυσε. Δεν ήξερε όμως ότι ήμουν έγκυος. Μπορώ να κάνω κάτι;
Η προστασία από απόλυση ισχύει ακόμη κι αν ο εργοδότης δεν γνώριζε για την εγκυμοσύνη σου, αφού στο άρθρο 15 του Ν.1483/1984 δεν επαναλαμβάνεται παλαιότερη διάταξη για την γνώση του γεγονότος από τον εργοδότη. (ΑΠ. 976/1998).

7. Ισχύει η προστασία μητρότητας σε περίπτωση που το παιδί γεννηθεί νεκρό;
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Πάντως ο Άρειος Πάγος με την αριθ. 1362/2009 απόφασή του αποφαίνεται ότι η απόλυση μητέρας απαγορεύεται για χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό, έστω και αν το έμβρυο γεννηθεί νεκρό. Και το Ν.Σ.Κ. με την αριθ. 194/2005 γνωμοδότηση της Ολομέλειας αποφαίνεται ότι η προστασία εξακολουθεί να υφίσταται ανεξάρτητα από την ύπαρξη νεκρού ή ζωντανού παιδιού.
Επίσης το ΙΚΑ μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη εξέδωσε την Π12/5 αρ. 1/2011 εγκύκλιο, με την οποία διευκρίνισε ότι η καταβολή των επιδομάτων κυοφορίας-λοχείας, πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξη του πραγματικού γεγονότος του τοκετού και να μην εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια της εγκυμοσύνης, ούτε και από τη γέννηση του ζωντανού ή μη εμβρύου ή την επιβίωση του νεογνού μετά τη γέννησή του.

8. Είμαι έγκυος και εργάζομαι με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Ισχύει η προστασία από απόλυση;
Η προστασία στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ισχύει για όσο χρόνο έχει συμφωνηθεί με την ατομική σύμβαση εργασίας η διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

9. Είμαι εργοδότης και απέλυσα έγκυο για σπουδαίο λόγο. Είναι παράνομο; Μπορεί η απόλυση να θεωρηθεί άκυρη;
Η κρίση για το αν μια απόλυση για σπουδαίο λόγο, στην περίοδο προστασίας μητρότητας είναι άκυρη, ανήκει στα δικαστήρια. Άκυρη όμως καθίσταται, αν ο σπουδαίος λόγος, δεν έχει γνωστοποιηθεί εγκαίρως και εγγράφως στην Επιθεώρηση Εργασίας. (ΠΔ 176/97)

10. Ποιοι είναι δικαιούχοι της ειδικής 6μηνης άδειας προστασίας μητρότητας;
Όλες οι μητέρες που είναι στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, έχουν ενεργή εργασιακή σχέση ορισμένου ή αορίστου χρόνου και έχουν λάβει επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ ή τον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων, δικαιούνται να λάβουν την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών. (αρ. 142 Ν.3655/08, αρ. 36 N.3996/2011)

11. Κατά τη διάρκεια της 6μηνης άδειας προστασίας μητρότητας πληρώνομαι από τον εργοδότη μου;
Όχι ο εργοδότης δεν πληρώνει. Κατά τη διάρκεια της 6μηνης ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, η εργαζόμενη μητέρα, πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό

12. Τι ισχύει σήμερα για το μειωμένο ωράριο μητέρας;
Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών από τη λήξη της άδειας λοχείας, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα.
Το μειωμένο ωράριο, δικαιούται η εργαζόμενη µε αίτησή της να το ζητήσει εναλλακτικά ως συνεχόμενη ισόχρονη άδεια µε αποδοχές. Για να το λάβει απαιτείται η συναίνεση του εργοδότη.  Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και σε μία ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες. (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2004 – 2005)

13. Ο πατέρας δικαιούται να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου;
Το μειωμένο ωράριο μπορεί να το ζητήσει και να κάνει χρήση και ο πατέρας, αλλά μόνο αν δεν κάνει χρήση η μητέρα. Απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας. Επίσης ο εργαζόμενος πατέρας έχει αυτοτελές δικαίωμα και με τις ίδιες προϋποθέσεις χρήσης της άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο) και σε περίπτωση που η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη. (ΕΓΣΕΕ 2014, αρ.2)

14. Είμαι άγαμη μητέρα. Δικαιούμαι το μειωμένο ωράριο;
Βεβαίως. Η άγαμη μητέρα έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με την έγγαμη μητέρα

15. Έχουμε υιοθετήσει παιδί. Μπορούμε να κάνουμε χρήση του μειωμένου ωραρίου;
Το δικαίωμα μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας μέχρι   έξι (6) ετών, με τους ίδιους όρους με αυτούς που ισχύουν για τους φυσικούς γονείς. Ως αφετηρία για την εφαρμογή του, ορίζεται η ημέρα της υιοθεσίας. (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2000 - 2001 άρθρο 8)

16. Γέννησα δίδυμα. Δικαιούμαι επιπλέον ώρες άδειας (μειωμένο ωράριο) φροντίδας παιδιού;
Όχι, το μειωμένο ωράριο για τη φροντίδα παιδιού είναι το ίδιο, ανεξάρτητα από των αριθμό των νεογέννητων

17. Έμεινα ξανά έγκυος ενώ βρισκόμουν στο στάδιο λήψης μειωμένου ωραρίου για φροντίδα προηγούμενου παιδιού. Τι ισχύει στη περίπτωση αυτή;
Η άδειας φροντίδας για το πρώτο παιδί θα συνεχιστεί κανονικά μέχρι την ημέρα έναρξης της άδειας τοκετού και λοχείας που δικαιούσαι για τη νέα εγκυμοσύνη. Μετά τη γέννα και με αφετηρία τη λήξη της άδειας τοκετού, θα ξεκινήσει κανονικά η εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου, για όλο το χρονικό διάστημα που προβλέπεται

18. Ισχύει το μειωμένο ωράριο μητέρας σε σύμβαση μειωμένης απασχόλησης;
Οι απασχολούμενες με εκ περιτροπής εργασία μητέρες, (λιγότερες ημέρες την εβδομάδα με πλήρες ημερήσιο ωράριο), δικαιούνται για τις ημέρες αυτές το μειωμένο ωράριο. Οι απασχολούμενες με μειωμένο ημερήσιο ωράριο, δικαιούνται κατά την άποψη του Υπουργείου Εργασίας, το μειωμένο ωράριο κατ’ αναλογία με το χρόνο ημερήσιας απασχόλησής τους.

19. Μπορεί με συμφωνία εργαζόμενης μητέρας και  εργοδότη να μη γίνει χρήση του μειωμένου ωραρίου, με ανάλογη αύξηση ή όχι των αποδοχών;
Όχι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η μείωση του ωραρίου είναι υποχρεωτική. Δεν μπορεί να γίνει παραίτηση του δικαιώματος από την εργαζόμενη μητέρα, ούτε και με καταβολή πρόσθετων αποδοχών για τις ώρες αυτές.

20. Η σύζυγός μου γέννησε. Δικαιούμαι κάποια άδεια;
Ναι. Ο εργαζόμενος πατέρας σε περίπτωση απόκτησης παιδιού, δικαιούται 2 μέρες άδεια με αποδοχές (ΕΓΣΣΕ 2000)

21. Αναγκάστηκα να κάνω τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης. Τι ισχύει στη περίπτωση αυτή;
Οι δαπάνες που προκύπτουν από την τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα της εργαζόμενης, σύμφωνα με το τιμολόγιο νοσηλίων και ιατρικών αμοιβών.
Για την αποκατάσταση και προστασία της υγείας της γυναίκας που υποβάλλεται σε τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης, της παρέχεται η παρακάτω υποχρεωτική αναρρωτική άδεια:
α) Για τις επεμβάσεις κάτω των δώδεκα (12) εβδομάδων κύησης, τρεις (3) ημέρες συμπεριλαμβανομένης και της ημέρας που πραγματοποιήθηκε η επέμβαση.
β) Για τις επεμβάσεις μετά την δωδέκατη (12) εβδομάδα κύησης, πέντε (5) ημέρες συμπεριλαμβανομένης και της ημέρας που πραγματοποιήθηκε η επέμβαση.
Τα παραπάνω χρονικά όρια μπορούν να επεκταθούν σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλοκές από την επέμβαση, με σχετική γνωμοδότηση του υπευθύνου ιατρού της νοσηλευτικής μονάδος, που έγινε η επέμβαση. (Απόφαση Α3β/2799/87 Υπουργείου Υγείας)

22. Τι αποδοχές δικαιούμαι από τον εργοδότη της κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας;
Η απουσία της εργαζόμενης από την εργασία της λόγω τοκετού και λοχείας θεωρείται ότι οφείλεται σε ανυπαίτιο κώλυμα και συνεπώς διατηρεί δικαίωμα στο μισθό της σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα.
Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει στην εργαζομένη αποδοχές 1 μήνα, εφόσον η τελευταία εργάζεται στην επιχείρηση πάνω από 1 έτος και αποδοχές 15 ημερών, εφόσον αυτή εργάζεται λιγότερο από 1 έτος, αφαιρώντας όσα έχει λάβει από τον ασφαλιστικό της φορέα. Πέρα από τα παραπάνω ο εργοδότης δεν υποχρεούται στην καταβολή οποιασδήποτε άλλης χρηματικής παροχής προς την έγκυο. Σύμφωνα με τα παραπάνω άρθρα του Α.Κ. δικαίωμα στο μισθό έχει η εργαζόμενη ύστερα από δεκαήμερη τουλάχιστον παροχή εργασίας στον εργοδότη πριν τον σπουδαίο λόγο που την εμποδίζει να εργαστεί.  Εάν όμως η εργαζόμενη δεν δικαιούται παροχών από τον φορέα ασφάλισης, τότε ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει εξ’ ολοκλήρου τις αποδοχές των 15 ημερών ή του ενός μηνός.

23. Από το ΙΚΑ δικαιούμαι επίδομα μητρότητας;
Το επίδομα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) χορηγούνται στην άμεσα ασφαλισμένη, εφόσον έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού και δεν εργάζεται κατά το διάστημα της επιδότησης, δηλαδή 56 μέρες πριν τον τοκετό και 63 μέρες μετά.

24. Για πόσο διάστημα υπολογίζεται το επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ;
Τα επιδόματα μητρότητας καταβάλλονται για 119 ημέρες (περιλαμβάνονται και οι αργίες), από τις οποίες, 56 ημέρες αντιστοιχούν στο διάστημα κυοφορίας και 63 στο διάστημα της λοχείας. Το ποσό υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών των τριάντα (30) τελευταίων ημερών ασφάλισης του προηγούμενου χρόνου.

25. Ο ΟΑΕΔ μου παρέχει επίδομα μητρότητας;
Ναι, ο ΟΑΕΔ καταβάλλει συμπληρωματική παροχή μητρότητας στις γυναίκες που εργάζονται, κατά την έναρξη της αδείας κυοφορίας, μετά τον τοκετό και εφόσον εισπράξουν το επίδομα μητρότητας από το Ι.Κ.Α.  για το διάστημα της αποχής από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας. Η παροχή αυτή είναι ίση με τη διαφορά που προκύπτει αν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο εργοδότης αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το Ι.Κ.Α. για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Τελικώς η εργαζόμενη με τις αποδοχές του εργοδότη και τα επιδόματα από ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, καλύπτει το σύνολο των αποδοχών της για τις 119 ημέρες

26. Επέστρεψα στην εργασία μου μετά τις σχετικές άδειες μητρότητας και ο εργοδότης μου με τοποθέτησε σε διαφορετική θέση κατώτερη της προηγούμενης. Επιτρέπεται αυτό;
Όχι αυτό δεν επιτρέπεται. Η εργαζόμενη που έχει λάβει την εκάστοτε ισχύουσα άδεια μητρότητας ή/και την ειδική 6μηνη άδεια προστασίας μητρότητας (ΟΑΕΔ), δικαιούται μετά τη λήξη των αδειών αυτών, να επιστρέψει στη θέση εργασίας της ή σε ισοδύναμη θέση, με όχι λιγότερο ευνοϊκούς επαγγελματικούς όρους και συνθήκες και να επωφεληθεί από οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την οποία θα εδικαιούτο κατά την απουσία της. (αρ. 16 Ν. 3896/2010)

27. Τι ισχύει στην παρένθετη μητρότητα;
Σε περίπτωση απόκτησης παιδιού με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας οι αποκτώντες γονείς, δικαιούνται τις άδειες που αφορούν τη φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού, ως εάν ήσαν φυσικοί γονείς. Κατά την διάρκεια του θηλασμού, το μειωμένο ωράριο δικαιούνται η γυναίκα που γέννησε και η αποκτώσα μητέρα. (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε 2006-2007, άρ. 7)

28. Μπορώ να ζητήσω από τον εργοδότη μου γονική άδεια ανατροφής;
Ναι.  Ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα γονικής άδειας ανατροφής του παιδιού, μέχρις ότου συμπληρώσει την ηλικία των έξι (6) ετών, αρκεί να έχει συμπληρώσει ένα (1) χρόνο συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Η άδεια αυτή, είναι άνευ αποδοχών χορηγείται εγγράφως για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών εφάπαξ ή τμηματικά,  με βάση τη σειρά προτεραιότητας των εργαζομένων στην επιχείρηση για κάθε ημερολογιακό έτος. Αιτήσεις χορήγησης γονικής άδειας γονέων παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια και μόνων γονέων λόγω θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνων, χορηγούνται με απόλυτη προτεραιότητα. Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα
Τη γονική άδεια ανατροφής δικαιούται και ο εργαζόμενος ο οποίος υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως έξι (6) ετών. Η άδεια χορηγείται μετά την περαίωση της διαδικασίας υιοθεσίας ή αναδοχής, ενώ τμήμα αυτής μπορεί να χορηγείται, με αίτηση του εργαζόμενου και στο προ της ολοκλήρωσης των ως άνω διαδικασιών διάστημα. Το ανωτέρω δικαίωμα ισχύει μέχρι τα οκτώ (8) έτη του παιδιού, σε περίπτωση που η διαδικασία υιοθεσίας ή αναδοχής δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ηλικία των έξι (6) ετών αυτού. (αρ. 50  Ν.4075/2012)


«Οι εξελίξεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος»ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 23 Μάη, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς».
Την κεντρική εισήγηση πραγματοποίησε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ (Διαβάστε στο συνημμένο όλη την εισήγηση) και ακολούθησαν παρεμβάσεις. Επιπλέον διαβάστε στο συνημμένο, στο τέλος, το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ που ακουμπά κάθε πλευρά του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
Ο Θ. Γκώγκος επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «θέλουμε να μετατραπεί σε ένα επικαιροποιημένο ιδεολογικοπολιτικό όπλο του εργατικού-λαϊκου κινήματος και των οργανώσεων του. Επιδιώκουμε δηλαδή τα αιτήματα, η γραμμή πάλης και κυρίως η αντίληψη μας για το ασφαλιστικό να υιοθετηθούν μαζικά από σωματεία και εργαζόμενους, να ξεδιπλωθεί κίνημα μαχητικής αντίστασης που θα αποτρέψει το νέο κύμα επίθεσης που προετοιμάζεται, διεκδίκησης που θα πολιορκεί ενιαία μεγαλοεργοδοσία, συγκυβέρνηση, ΕΕ, ΔΣ ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων. Ένα κίνημα που με τέτοια συγκρουσιακά χαρακτηριστικά θα αγωνίζεται, θα πιέζει και θα αποσπά κατακτήσεις».
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ασφαλιστικό ειδικά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ψηλά στην ημερησία διάταξη.
«Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, οι νέες περικοπές στις συντάξεις, η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, οι μεθοδεύσεις για την πλήρη κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά και ο προσανατολισμός στην ιδιωτική ασφάλιση όχι απλά δεν έφυγαν από το προσκήνιο, αλλά παραμένουν σε πρώτο πλάνο.
Αποτελούν διακαή πόθο του κεφαλαίου και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η νέα κυβέρνηση. Οι δεσμεύσεις και οι παραχωρήσεις του Πρωθυπουργού στη Συνέλευση των Βιομηχάνων μόλις την προηγούμενη βδομάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινής πλεύσης απέναντι στις διεκδικήσεις και τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα».
Ο Θ. Γκώγκος υπογράμμισε ότι «για το ΠΑΜΕ, το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πολιτικό, αφετηριακά ταξικό καθώς φανερώνονται και σε αυτό το ζήτημα τα όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος που σαπίζει, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η λύση δεν εξαρτάται δηλαδή από έναν καλό ή όχι σχεδιασμό στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά κατά τη γνώμη μας απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και μια οικονομία που απέναντι από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, θα βάζει τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.
Παλεύουμε μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του σήμερα, συνδέοντας τη συνολική μας πρόταση μαζί με την ανακούφιση του εργαζόμενου λαού από τις συνέπειες της κρίσης, για την αναπλήρωση των απωλειών του. Οι καθημερινοί αγώνες συνδικαλιστικών και συνταξιουχικών οργανώσεων με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην εξουσία, αποδεικνύει στην πράξη τη σταθερή πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Ταυτόχρονα όμως την πάλη αυτήν την εντάσσουμε στη συνολική πρόταση μας για ένα διαφορετικό δρόμο εξέλιξης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος και επομένως πρέπει να είναι και ο μοναδικός αποδέκτης του. Αυτό απαιτεί πλήρη σύγκρουση, δηλαδή ο λαός να έρθει σε αντιπαράθεση και ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια».
Οι εισηγήσεις
Εισηγήσεις στην ημερίδα έκαναν: 
  • Για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός. (δείτε εδώ βίντεο)
  • Για τα αποθεματικά των Ταμείων, ο Τάσος Ζερβός, μέλος ΔΣ εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και τα προβλήματά τους ο Στάθης Σαχινίδης, μέλος Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τις γυναίκες εργαζόμενες και το Ασφαλιστικό η Κωνσταντίνα Λυμπέρη, μέλος Συνδικάτου τροφίμων - ποτών (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τις Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, η Λέττα Μεθωνιού, μέλος ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τις συντάξεις, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ (δείτε εδω βίντεο).
  • Για την στοχοποίηση των νέων, ο Σταύρος Παπαδόπουλος, μέλος της επιτροπής του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό (δείτε εδω βίντεο).
  • Για την πολιτική που εφαρμόζεται στο Ασφαλιστικό ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος ΠΟΠΟΚΠ (δείτε εδω βίντεο).
  • Παρέμβαση από την ΟΓΕ, από την πρόεδρο της Ομοσπονδιάς Μαιρήνη Στεφανίδη (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τα κέρδη και την προστασία της υγείας, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ο Κώστας Πονηράκος, γραμματέας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τα επαγγελματικά ταμεία η  Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο (δείτε εδω βίντεο).
  • Για την ιδιωτική Ασφάλιση, ο Νίκος Νιάνιος, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στις ασφαλιστικές εταιρείες (δείτε εδω βίντεο).
  • Για την ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κλπ ο Κωνσταντίνος Τσιαπάρας, μέλος ΜΑΣ (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τα καθήκοντα των σωματείων, ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, (δείτε εδω βίντεο).
  • Για τα ζητήματα  υγιεινής και ασφάλειας, η Κατερινα Τζίμα, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΗΠ (δείτε εδώ βίντεο).

Κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου πραγματοποίησαν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και εργατικών σωματείων, απαιτώντας να μη δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΙΚΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι παρενέβησαν στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ, απαιτώντας να μην παρθεί μια τέτοια απόφαση. Η διοίκηση του ΙΚΑ ήταν ανένδοτη και αποφασισμένη να προχωρήσει στη συνεδρίαση και στο να παρθεί απόφαση. Κάτω από την παρέμβαση των εργαζομένων και των συνταξιούχων διακόπηκε η συνεδρίαση.
Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τόνισε ότι «φαίνεται πως είναι εντεταλμένοι να προωθήσουν αυτή την πολιτική. Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που θα αποφασίζουν εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων».
Υπογράμμισε ότι «η διαμαρτυρία μας δεν σταματάει εδώ» και κάλεσε σε καθημερινή συμμετοχή στον αγώνα και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την 1η Μάη. 

Με την καθολική συμμετοχή των οικοδόμων στα εργοτάξια του Πολιτιστικού Κέντρου «Σταύρος Νιάρχος» και της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ της γραμμής Χαϊδάρι - Πειραιά, στις στάσεις εργασίας και τις συγκεντρώσεις, που έγιναν, τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργάνωσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Εργαζομένων στην κατασκευή του ΜΕΤΡΟ την Πέμπτη 30 Απρίλη.
Στη διάρκεια των ομιλιών που έγιναν στα εργοτάξια κατασκευής του ΜΕΤΡΟ τα στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας ανέδειξαν τον ιστορικό χαρακτήρα και το περιεχόμενο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, συνδέοντάς τα με τις σημερινές συνθήκες, τα μηνύματα και τα καθήκοντα που προκύπτουν για την εργατική τάξη. Κάλεσαν επίσης στην προσυγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας την Πρωτομαγιά στην πλατεία Κάνιγγος, στις 9 το πρωί και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί.
Στη συγκέντρωση εργαζομένων στο εργοτάξιο του Πολιτιστικού Κέντρου «Σταύρος Νιάρχος» μοιράστηκαν κόκκινα γαρίφαλα στους εργάτες και μίλησε εκ μέρους της 10μελούς αντιπροσωπείας των συνδικάτων ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γιώργος Μηλιώνης.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην πρωτομαγιάτικη απεργία και τα σημερινά καθήκοντα των εργατών, στις πολιτικές εξελίξεις, στα προβλήματα στο χώρο δουλείας, στη στάση των εργατών απέναντι στην εργοδοσία και στην ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής στη ζωή των συνδικάτων, ενώ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.
Τέλος, κατήγγειλε τη στάση κάποιων υπεργολάβων, που προέτρεπαν τις προηγούμενες μέρες τους εργαζόμενους να μην παραβρεθούν στη συγκέντρωση, δίνοντας ακόμη και 4ήμερες άδειες (με το αζημίωτο μια και αυτές αντιστοιχούν σε χρωστούμενα κενά). 

Έτοιμη να διευρύνει την γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων εμφανίζεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο ένας «έντιμος συμβιβασμός».
Τα παζάρια ανάμεσα στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών επιταχύνονται σε όλα τα επίπεδα.
Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις στο «Brussels Group». Στην Αθήνα θα συνεδριάσει το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητήσει το πολυνομοσχέδιο. Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι η κατάρτιση του πολυνομοσχεδίου θα αντιμετωπιστεί με «ευελιξία». 
Το βράδυ της Τετάρτης συνεδρίασε το Euro Working Group και σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, που επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κλίμα για την Ελλάδα ήταν «θετικό και ευχάριστο». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική.
Νωρίτερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον ημέρες και όχι εβδομάδες για να καταλήξει σε συμφωνία, καθώς θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα «στήριξης». Δίνοντας μια σαφή «πρόγευση» για τη σκληρότητα των μέτρων που συζητούνται, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι για να επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει να γίνει κάποια «σημαντική κίνηση» στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Όπως είπε, το Eurogroup θέλει να δει την ελληνική κυβέρνηση να πληρώνει το «πολιτικό κόστος» για τις μεταρρυθμίσεις.
Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι οι συζητήσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα «στήριξης» θα είναι ακόμα πιο δύσκολες από αυτές που διεξάγονται για τη λίστα μεταρρυθμίσεων. «Ό,τι έχουμε συζητήσει έως τώρα είναι πολύ εύκολο σε σχέση με την επόμενη συζήτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση καταβάλλει «μεγάλες προσπάθειες» και επιδεικνύει «μεγάλη ευελιξία» για να υπάρξει άμεσα μια «ενδιάμεση» συμφωνία και κατόπιν μια συμφωνία - «συμβόλαιο» που θα αφορά τη μετά τον Ιούνιο εποχή. Πρόσθεσε ότι οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν, αν και η πραγματικότητα είναι ότι όσο περνάνε οι μέρες ξεθωριάζουν.
Μεγαλώνει η λίστα των μέτρων
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ορισμένα μέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες προσέγγισης, ζητάει να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup (μέσω τηλεδιάσκεψης) πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μάη. 
Στο Ασφαλιστικό κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι υψηλότερες επικουρικές συντάξεις και να ανασταλεί η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων (13η σύνταξη). Επίσης η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα γίνει γενικευμένα (με εξαίρεση λιγοστά επαγγέλματα).
Για τα Εργασιακά, η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για να μην εφαρμοστούν ούτε καν οι προεκλογικές εξαγγελίες για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, επισημαίνουν με νόημα πως «δεν θα πάρουμε από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς».
Για το ΦΠΑ η κυβέρνηση εμφανίζεται αντίθετη στην αύξηση του ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά για φέτος. Ωστόσο, σχεδιάζει να επιβάλει ειδικό τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία και υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα τουριστικά νησιά. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν «ανοιχτοί» να συζητήσουν για την καθιέρωση ενός «ενιαίου συντελεστή» ΦΠΑ, γεγονός που θα απογειώσει τις τιμές των προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.
Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκχωρήσει σε ιδιώτες πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και να ιδιωτικοποιήσει τους σιδηρόδρομους.
Για τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση σχεδιάζει να χαμηλώσει τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει εάν το συγκεκριμένο θέμα θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο.


Από δω τo 'φερνε, από κει το πήγαινε, για «λιτό βίο» μίλαγε, σε «ήπια λιτότητα» κατέληξε. Ο λόγος για την κυβέρνηση, που τα στελέχη της διαπρέπουν σε λεξιπλασίες, με έκδηλη πλέον τη μόνη επιδίωξη: Να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, έστω και με άλλο περιτύλιγμα και με άλλες δόσεις στην εφαρμογή της. Η «ήπια λιτότητα» για την οποία μιλάνε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καινούργια εφεύρεση. Μ' αυτόν ακριβώς τον όρο μιλούσε το Δεκέμβρη του 2004 η τότε κυβέρνηση, αναγγέλλοντας τριετή μείωση μισθών με το τότε πρόγραμμα σταθερότητας. Εκατό μέρες έκλεινε το Μάρτη του 2012 και η τότε κυβέρνηση, που μιλούσε επίσης για «ήπια λιτότητα» με μέτρα σε βάρος του λαού ύψους 13 δισ. ευρώ (το σημερινό πρόγραμμα του «μέιλ Βαρουφάκη» φέρνει βάρη για το λαό ύψους 11 δισ. και βλέπουμε...).
Το επιχείρημα της συγκυβέρνησης ότι η «ήπια λιτότητα είναι ο δρόμος για να φύγουμε απ' την πολιτική λιτότητας» είναι απάτη κολοσσιαίων διαστάσεων. Αυτό που κρύβει είναι ότι η λιτότητα (ήπια ή μη) αφορά τους εργαζόμενους και όχι το κεφάλαιο για το οποίο σκίζεται προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη των κερδών του. Αυτό που επίσης κρύβει και έκρυψε και προεκλογικά απ' το λαό, όταν του υποσχόταν ψίχουλα, είναι ότι η ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτει λιτότητα διαρκείας για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες.
Η «ήπια λιτότητα» περιέχει ήδη όλα όσα περιλαμβάνονται στους έως τώρα μνημονιακούς νόμους που παραμένουν άθιχτοι και στους οποίους προστέθηκε επίσης, με την προηγούμενη ΠΝΠ, το χάρισμα προστίμων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις για φορολογικές απάτες και λαθρεμπόριο. Κι όλα αυτά με τη βούλα των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Η κουβέντα για ήπια ή άγρια λιτότητα κρύβει το συνολικό πακέτο κι αυτό περιέχει ιδιωτικοποιήσεις, άγριο φοροκυνηγητό για το λαό, που μάλιστα βαφτίζεται «πατριωτικό» καθήκον.
«Ήπια λιτότητα» είναι η προχτεσινή απόφαση του ΟΑΕΔ που ανέβασε στα 215 εκατομμύρια τα ευρώ που έφυγαν από το ταμείο του για να πάνε στην Τράπεζα της Ελλάδας, την ώρα που μόνο ένας στους εννιά ανέργους παίρνει το πετσοκομμένο επίδομα ανεργίας. Δείχνει για ποια τάξη δουλεύει, βάζοντας στην μπάντα τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.
Η «ήπια λιτότητα» μεταφράζεται επίσης σε διαρκή επίθεση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, μεταφράζεται σε διατήρηση του καθεστώτος εργασιακού μεσαίωνα, μεταφράζεται σε μη αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, Συλλογικών Συμβάσεων, όπως άλλωστε έγινε φανερό και από τον «κοινωνικό διάλογο», που έστησε η συγκυβέρνηση με την εργοδοσία για το περίφημο νομοσχέδιο που παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
Οι απώλειες των εργαζομένων θεωρούνται «περασμένες - ξεχασμένες». Τον πλούτο, που στερήθηκαν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια και κέρδισαν άκοπα οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η κυβέρνηση τον χαρίζει. Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες ζητούν ακόμα μεγαλύτερα προνόμια, απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές, κάθε είδους επιδότηση των κερδών τους.
Όλα αυτά είναι η «ήπια λιτότητα» απέναντι στην οποία πρέπει να ορθώσουν ανάστημα τα αγωνιζόμενα τμήματα της εργατικής τάξης, με αφορμή και την αυριανή απεργία της Πρωτομαγιάς.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.