Μαρτίου 2015

Α ΑΔΕΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΑΔΕΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΔΕΙΑ AIDS ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΦΙΣΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ ΒΙΝΤΕΟ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Γ ΓΑΜΟΣ ΓΑΜΟΣ ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΗΣΗ ΓΕΝΗΣΗ ΑΔΕΙΑ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΔΩΡΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΑΕΔ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΛΑΡΚΟ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΟΑΕΔ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΜΕ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ONLINE

Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ στηΛαμία πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λαμίας, για το ζήτημα της ανεργίας και απαιτώντας λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των ανέργων.
Αντιπροσωπεία τους κατέθεσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ενώ η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι «αυτά τα θέματα είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης». ΒΛ. ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δ.Σ. του Συνδικάτου μας με την σημερινή του κινητοποίηση απαιτεί από τη κυβέρνηση να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, τώρα.
Την ώρα που η φτώχεια και η ανεργία έχουν μπει για τα καλά στα σπίτια μας, με τα παιδιά μας να ψάχνουν απεγνωσμένα για ένα μεροκάματο χωρίς μέλλον, τους γονείς χρόνια άνεργους ή με πετσοκομμένη σύνταξη, και όσους εργάζονται να βιώνουν την ανασφάλεια, η κυβέρνηση μοιράζει την φτώχεια. Μέσα από υποτιθέμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρουσιάζει ως λύση τα συσσίτια, την παροχή καταλυμάτων σε άστεγους, την προσωρινή αναβολή πλειστηριασμών.
Στην πραγματικότητα κοροϊδεύουν.
Μετονόμασαν την τρόικα σε "θεσμούς", το μνημόνιο "πρόγραμμα - γέφυρα", τον ΕΝΦΙΑ "φόρο ακίνητης περιουσίας", όμως τα χρέη παραμένουν χρέη και τα αδιέξοδα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια καθημερινά μεγαλώνουν.
Ακολουθούν πιστά το δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, με στόχο να γεμίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τους κουμπαράδες τους με τον ιδρώτα των εργαζομένων.
Και επειδή στις λύσεις που μας προτείνουν, ο άνεργος θα παραμένει άνεργος και στον εργαζόμενο η ανεργία θα χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για να δέχεται το πετσόκομμα των δικαιωμάτων του, χρειάζεται να δοθεί τώρα απάντηση από τους εργαζόμενους, με απαίτηση να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων.
Να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, η στήριξη και αλληλεγγύη σε κάθε άνεργο. Μέσα από την οργανωμένη πάλη για μια καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια, κόντρα σε όσους προσπαθούν να μας κρύψουν ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με το υπάρχον σύστημα.

Για τους λόγους αυτούς απαιτουμε:

  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Έκτακτο βοήθημα το Πάσχα για όλους τους ανέργους.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
  • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για ανέργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών από το Δημόσιο και τις τράπεζες με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων.

  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη».

Μαζική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα της ανεργίας πραγματοποίησαν τα Συνδικάτα Αττικής,  Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Μετάλλου, Επεξεργασίας Ξύλου, Ηλεκτροτεχνιτών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ κάλεσμα μαζικής συμμετοχής είχαν απευθύνει η ΟΓΕ, οι Επιτροπές Ανέργων και οι Λαϊκές Επιτροπές Καλλιθέας και Ηλιούπολης και η Επιτροπή Ανέργων ΑμεΑ.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Αντιπροσωπεία των συνδικάτων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη, ο οποίος δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να δεσμευθεί για κανένα από τα αιτήματα που κατέθεσαν τα συνδικάτα στο υπόμνημά τους.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Ν. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, σημείωσε ότι «η αξιοπρέπειά μας, στην οποία τόσο πολύ αναφέρεται η κυβέρνηση, δεν μπορεί να μπει στην κατσαρόλα του άνεργου ούτε στο γκισέ της τράπεζας και της εφορίας».
«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα από εκεί που τον ξεκινήσαμε, από τους χώρους δουλειάς» υπογράμμισε ο Ν. Παπαγεωργίου και κάλεσε συνδικάτα και Επιτροπές Ανέργων να προετοιμαστούν για σκληρό αγώνα. 
Τα Συνδικάτα υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα της ανεργίας είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό και ότι πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων.
Απαιτούν:

  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Έκτακτο βοήθημα το Πάσχα για όλους τους ανέργους.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
  • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για ανέργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών από το Δημόσιο και τις τράπεζες με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.

Στην συνάντηση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη αναφέρεται το Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΕΑΜ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης.
Όπως αναφέρει το ΕΑΜ ο Δ. Μάρδας «επιβεβαίωσε πως η ΛΑΡΚΟ παραμένει μνημονιακή δέσμευση και κατά συνέπεια στην διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ , στο όργανο και της σημερινής κυβέρνησης , δηλαδή που θα την αξιοποιήσει υπερ των μονοπωλίων. Βεβαίως μας δήλωσε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να απεμπλακεί η ΛΑΡΚΟ από το ΤΑΙΠΕΔ , αλλά αυτό όπως είπε “θα είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο”. Όπως είπε εάν και εφόσον το καταφέρουν αυτό , τότε θα διορίσουν νέα Διοίκηση που θα προκύψει από διεθνή διαγωνισμό και η νέα Διοίκηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση να βρει στρατηγικό επενδυτή για την όποια κατεύθυνση και ήδη έχουν προτάσεις από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».
Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει την αντεργατική πολιτική των προηγούμενων και ιδιωτικοποιεί την ΛΑΡΚΟ αναφέρει το ΕΑΜ.
Τονίζει ακόμα ότι «η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει την ίδια γνωστή αντεργατική πολιτική των προηγούμενων , έχει το δικό της μερίδιο για την απαξίωση των Μεταλλείων και ότι προκύψει από αυτό στους εργαζόμενους ή στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου».
Το ΕΑΜ στηλιτεύει ακόμα τις ηγεσίες των εργοδοτικών σωματείων υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι και σήμερα η κριτική τους και οι καταγγελίες τους περιορίζονται σε πρόσωπα και διοικήσεις λες και οι διοικήσεις δεν κατευθύνουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ»
Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για μια ΛΑΡΚΟ ενταγμένη σε Δημόσιο Φορέα και να συσπειρωθούν γύρω από το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ για να καταργηθεί το δουλεμπόριο των εργολαβιών για όλους, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για υπογραφή Επιχειρησιακών ΣΣΕ σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΓΣ.
Στο μεταξύ το ΕΑΜ αναφέρεται με ανακοίνωση του στην παραταξιακή ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, η οποία κάνει κριτική στην Διοίκηση της ΔΕΗ γιατί έδωσε «αυξήσεις»  σε ένα μέρος εργαζομένων την ίδια ώρα που δεν ρίχνει την τιμή στο τιμολόγιο της ΛΑΡΚΟ τονίζοντας ότι «όπου οι εργαζόμενοι κάνανε κτήμα τέτοια εργοδοτικά αιτήματα, η ίδια η ζωή αποδεικνύει πως όχι μόνο δεν κέρδισαν τίποτα απεναντίας σε πολλές περιπτώσεις έχασαν και την εργασία τους». (Ολόκληρη η ανακοίνωση στο συνημμένο έγγραφο)  

Την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας (ΠΑΣΚΕ) που μετά την εκλογική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και ψάχνοντας νέα πολιτική «στέγη» στο πλαίσιο του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, τοποθετείται με ζήλο υπέρ των προγραμματικών δηλώσεων της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταγγέλλει η παράταξη του Εργατικού Κέντρου«Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Στις 16 Μάρτη συνεδρίασε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και στη συνέχεια η ηγεσία του εξέδωσε σχετικό δελτίο Τύπου.
Σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αναφέρουν:
«Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση των αιτημάτων των εργοδοτών - καπιταλιστών και όχι του εργατικού κινήματος όπως γράφουν στο δελτίο Τύπου.
Το ταξικό εργατικό κίνημα είχε και έχει αιτήματα υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που εκφράζονται μέσα από το σύνθημα "δεν θα ζήσουμε με ψίχουλα". Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα εκτός από την επιδείνωση της ζωής τους, από μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται τον καπιταλισμό και υπερασπίζεται τους θεσμούς της αστικής τάξης όπως την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η διαπραγμάτευση που γίνεται με τους δανειστές δεν είναι για τα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, που είναι από χέρι οι χαμένοι της υπόθεσης μιας και καλούνται να πληρώσουν τόσο τις παλιές συμφωνίες όσο και τις καινούργιες που υπογράφει η τωρινή συγκυβέρνηση.
Για τα διόδια προτείναμε το ΕΚ να μη συμμετάσχει πάλι σε φιέστες με παράγοντες που δεν οδηγούν πουθενά, αλλά να καλέσει τα εργατικά σωματεία να κινητοποιηθούν με μοναδικό αίτημα ελεύθερους, δωρεάν και ασφαλείς δρόμους. Χωρίς συμβάσεις παραχώρησης που ιδιωτικοποιούν τους δρόμους, που ανήκουν στο λαό και είναι πληρωμένοι με τον ιδρώτα του».
ΚΑΙ ΕΔΩ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΛΑΜΙΑ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΑΚΟΥ Τ.Κ. 35100 -ΤΗΛ:22310-22537-26651ΦΑΞ:25583 e-mail:ergkeft@otenet.gr
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ354/40
*************************************************************************

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(17/03/2015)
Το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας στην χθεσινή του συνεδρίαση (16-03-2015) αποφάσισε:
  1. Στα Εργασιακά ζητήματα. Οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση των διεκδικήσεων που είχε θέσει το Συνδικαλιστικό Κίνημα το προηγούμενο διάστημα, είναι δηλαδή σε θετική κατεύθυνση. Περιμένουμε το επόμενο διάστημα τις νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο θέμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργασιακών σχέσεων και βέβαια του κατώτατου μισθού. Όλα θα κριθούν από τον χρόνο υλοποίησης και το πεδίο εφαρμογής.
  2. Στο θέμα της ΛΑΡΚΟ. Σήμερα είναι σε εξέλιξη συνάντηση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Περιμένουμε τις θέσεις της Κυβέρνησης για την πορεία της ΛΑΡΚΟ.
  3. ΔΙΟΔΙΑ. Εμμένουμε στην ομόφωνη απόφαση που είχαμε πάρει το προηγούμενο διάστημα για την κατάργηση των διοδίων και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στους εθνικούς δρόμους. Καλούμε τον Δήμαρχο Λαμιέων να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία συγκάλεσης όλων των φορέων και των δημοτικών παρατάξεων όπως ακριβώς έκανε και την προηγούμενη φορά, προκειμένου να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.
  4. Αποφασίσθηκε η λειτουργία τοπικού παραρτήματος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
  5. Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ, την εκμετάλλευση εργαζομένων από ιδιοκτήτη πτηνοτροφείου στην Αχαΐα. Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι έξω από κάθε ηθικό κανόνα, έξω από κάθε αρχή δικαίου. Η κυβέρνηση πρέπει να θέσει αυστηρούς κανόνες και να ενεργοποιήσει μηχανισμούς ελέγχου που θα πατάξουν τη «μαύρη» αδήλωτη εργασία που προσφέρουν οι ασυνείδητοι – κερδοσκόποι εργοδότες σε Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους, προκειμένου να θησαυρίσουν από την εκμετάλλευση που τους επιβάλουν.
  6. Εκφράζουμε την θλίψη μας και την αγανάκτηση μας για το θάνατο του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη. Είναι αδιανόητο το όνειρο ενός ανθρώπου για σπουδές να γίνει εφιάλτης. Είναι αδιανόητο ο εκφοβισμός και οι διακρίσεις να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στους χώρους εργασίας. Επιβάλετε να ληφθούν άμεσα μέτρα και η ευθύνη ανήκει σε όλους μας. Να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Κων/νος Τσιάμης Κων/νος Χαλάτσης


Με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οιεργαζόμενοι του Μετρό Θεσσαλονίκης αγωνίζονται ενάντια στις μαζικές απολύσεις που σχεδιάζει η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου (AIASA).
Σήμερα πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκεντρώθηκαν στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγίας Σοφίας. Ακολούθησε πορεία αρχικά ως το Άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η AIASA σχεδιάζει να απολύσει περισσότερους από 100 εργαζόμενους μέχρι την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αλλά και του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν νέα στάση εργασίας αύριο και πορεία προς το Δημαρχείο.
Ανακοίνωση του Συλλόγου Μικρών Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Θεσσαλονίκης 
Την άμεση ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού του, μέτρα ελάφρυνσης των "μετρόπληκτων" επιχειρήσεων αλλά και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο έργο, απαιτεί ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ).
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΜΑΕΘ σημειώνει ότι «9 χρόνια τώρα, το μετρό έχει μετατραπεί από ένα μεγάλο έργο πνοής της πόλης μας, σε έναν μεγάλο Γολγοθά για όλους τους δημότες και ειδικά για εμάς τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες που είχαν την ατυχία η επιχείρηση τους να βρίσκεται στην πορεία του έργου."
Αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου, που από το 2012 τώρα μεταφέρεται για μετά το 2018, αλλά και στις επιπλέον διεκδικήσεις της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του Μετρό που ξεπερνούν τα 500 εκ. ευρώ, την τρομοκρατία και τις απολύσεις των εργαζομένων.
Σημειώνει ότι η πείρα απέδειξε ότι "η ανάθεση τέτοιων έργων σε ιδιώτες εργολάβους έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους στα ύψη, παράλογες καθυστερήσεις και καμία μέριμνα για τους επιχειρηματίες, κατοίκους, τουρίστες, όλους μας και αυτό είναι ουσιαστικά και το αποτέλεσμα που βιώνουμε σήμερα στην πόλη μας".
Ο ΣΜΑΕΘ τονίζει ότι "είναι πλέον σαφές ότι η ρεαλιστικότερη λύση είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών που θα κατασκευάζει και θα υλοποιεί τέτοια έργα υποδομών προς όφελος των λαϊκών αναγκών".
Ζητά από την κυβέρνηση άμεσα να πάρει μέτρα για:

  • Αμεση ολοκλήρωση του έργου χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού του
  • Φοροαπαλλαγές από το Δημόσιο, το Δήμο, γενικά όλες τις ελαφρύνσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για τις « μετροπαθείς» επιχειρήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.
  • Διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
  • Αμεση συμβολή των αρμόδιων αρχών (Δήμου, Περιφέρειας) για μικρά προβλήματα που προκύπτουν εν ώρα εργασιών (π.χ. διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, τοποθέτηση φαναριού, τοποθέτηση πινακίδων...)».

Σε αγώνα κόντρα στον εργοδότη και τη νέα κυβέρνηση καλεί το«Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ) στη ΛΑΡΚΟ, με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και του υπουργού Εργασίας.
Σε ανακοίνωσή του το ΕΑΜ σημειώνει ότι έβαλε στον υπουργό τα εξής ζητήματα:
«Τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση με την απόλυση του συναδέλφου Ανδρέα Δαλάκα μιας και προεκλογικά την είχε καταγγείλει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης κλιμάκιο που είχε επισκεφθεί το χώρο μας με επικεφαλής τους κ.κ. Στρατούλη, Σταθά, Κυριακάκη είχαν δεσμευτεί στους εργαζόμενους πως μόλις έβγαιναν κυβέρνηση άμεσα θα γινόταν η επαναπρόσληψη του συναδέλφου.
Το θέμα από την πλευρά μας μπαίνει ως άμεσο μιας και ο συνάδελφος στις 27/3 ξεκινάει τη δικαστική μάχη, που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι χρονοβόρα. Από αυτή την άποψη, καλέσαμε τον υπουργό, όπως καλέσαμε και τον υπουργό κ. Μάρδα την προηγούμενη εβδομάδα, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά τους, ως προϊστάμενοι πλέον της Διοίκησης, έτσι ώστε ο συνάδελφος να επαναπροσληφθεί πριν τις 27/3.
Τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση για να καταργηθεί ο νόμος του ενιαίου μισθολογίου στον οποίο νόμο οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν εντάξει και τη ΛΑΡΚΟ;
Τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση για την κατάργηση του καθεστώτος των εργολαβιών και την υπογραφή Επ. ΣΣΕ χωρίς περικοπές που θα ισχύει για όλους και θα αναγνωρίζει την προϋπηρεσία στις εργολαβίες και των ΔΠΥ;
Για τα παραπάνω θέματα ο υπουργός απάντησε ως εξής:
Για το πρώτο ήταν ενήμερος, είναι υπόθεσή μας είπε του κ. Μάρδα και έδεσε την επαναπρόσληψη με την αλλαγή Διοίκησης.
Για το δεύτερο θέμα δεν απάντησε, το απέφυγε, πηγαίνοντας στο τρίτο, όπου είπε πως θα προσπαθήσουν να ελαττώσουν την ενοικίαση εργαζομένων και ότι μπορούμε να υπογράψουμε Επ. ΣΣΕ εάν και εφόσον πρώτα επανέλθει ο νόμος των ελεύθερων διαπραγματεύσεων.
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Κατά την άποψή μας και ο υπουργός Εργασίας το μόνο που έκανε σ' αυτή τη συνάντηση ήταν να επιβεβαιώσει τη θέση μας πως «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Επιβεβαίωσε πως η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ίδια αντεργατική ρότα με τις προηγούμενες θα βαδίσει. Μπορεί ο υπουργός να μας γέμισε ωραία λόγια, όμως όπως λέει και ο λαός μας "λάδι πολύ και τηγανίτα τίποτα".
Για την επαναπρόσληψη, αν και είναι στο χέρι τους να το λύσουν τώρα, τη συνδέουν με το "όταν αλλάξει η Διοίκηση".
Για το δουλεμπόριο είπε πως "θα προσπαθήσουν να το ελαττώσουν", άρα δεν το καταργούν και για την Επ. ΣΣΕ είπε πως όταν έρθει ο νόμος για τις ΣΣΕ. Τώρα πότε θα έρθει ο νόμος δεν μας είπε και αν πάρουμε σαν βάση το νόμο για την "ανθρωπιστική κρίση", που μίλαγαν για 2 δισ. και τελικά έδωσαν 200 εκατομμύρια, αν πάρουμε σαν βάση την κατάργηση των διοδίων που έλεγαν, αλλά τελικά έβαλαν επιπλέον διόδια, αν πάρουμε σαν βάση όλες τις μετεκλογικές κωλοτούμπες, ακόμη επάνω και στα ψίχουλα του περιβόητου προγράμματος της Θεσσαλονίκης, τότε όλοι καταλαβαίνουμε πως ακόμη και όταν έρθει ο νόμος για τις ΣΣΕ, αυτός ο νόμος θα είναι υπέρ των εργοδοτών.
Επίσης θεωρούμε πως για το νόμο του ενιαίου μισθολογίου δεν ήταν τυχαία η υπεκφυγή του υπουργού. Όποια σύμβαση κι αν υπογράψουμε, αν υπογράψουμε, δεν θα υπάρχει καμιά διασφάλιση για εμάς αν δεν καταργηθεί ο νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο.
Από αυτή τη σκοπιά σας καλούμε σε επαγρύπνηση. Σας καλούμε να γυρίσετε την πλάτη στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό παλιό και νέου τύπου ΜΕΤΑ, που προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού και ελπίδας. Είναι ίδιοι, όπως οι κυβερνήσεις που υπερασπίζονται τους επιχειρηματικούς ομίλους, έτσι και οι συνδικαλιστές αυτών των κομμάτων υπερασπίζονται τους εργοδότες.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ άρχισαν να παπαγαλίζουν για το πού θα βρεθούν χρήματα για την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, κάνοντας πλάτη έτσι για το άνοιγμα του δρόμου στο "στρατηγικό επενδυτή".
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ τώρα λένε πως δεν ξέρουν τι συμβαίνει με την απόλυση του συναδέλφου Δαλάκα γιατί τον κάλεσαν να πάει να τους πει, όπως λένε, και δεν πήγε. Λες και είναι υποχρεωμένος ο καθένας μας, για να βρει το δίκιο του, να πρέπει να περνά από τα κομματικά μαγαζιά των εκάστοτε κυβερνήσεων (παλιά δοκιμασμένη τακτική του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού).
Η ΔΑΚΕ, που συναίνεσε με τη λογική της για να υπάρχει μια σύγχυση στους εργαζόμενους για το τι ακριβώς έγινε με το συνάδελφο, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να συγκρουστεί με τη Διοίκηση που διόρισε το κόμμα της και τον απέλυσε, επιδιώκει να ξεχάσουμε πως δεν έκανε τίποτα επί της ουσίας για την επαναπρόσληψη. Το ΜΕΤΑ σήμερα συνεχίζει αυτή την απαράδεκτη φιλοεργοδοτική τακτική.
Εμείς σε κάθε περίπτωση σας καλούμε σε αγώνα, κόντρα στον εργοδότη και τη νέα κυβέρνηση για να:

  • Καταργήσουμε το δουλεμπόριο.
  • Να υπογράψουμε Επ. ΣΣΕ σε συνέχεια των παλιών Επ. ΣΣΕ που θα αναγνωρίζει την προϋπηρεσία στις εργολαβίες και των ΔΠΥ.
  • Για να επαναπροσληφθεί ο συνάδελφος.
  • Για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

Να ικανοποιήσει την απαίτηση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση των ταμειακών διαθέσιμων σε κρατικά ρέπος στην Τράπεζα της Ελλάδας, έσπευσε η διοίκηση του ΟΑΕΔ. Την ώρα που χιλιάδες άνεργοι δεν παίρνουν ούτε καν αυτό το επίδομα φτώχειας, η διοίκηση του Οργανισμού βρήκε ότι περισσεύουν 120 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των εργαζομένων και πρέπει να δοθούν για τους καπιταλιστές και το κράτος τους.
Η απόφαση πάρθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη 26 Μαρτίου. Από τους εκπροσώπους των εργαζομένων αντιτάχθηκε μόνο αυτός που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ. Υπέρ της πρότασης της διοίκησης ψήφισαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ ΣΕΤΕ, αλλά και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ. Για να περάσει η απόφαση, βοήθησαν με τη στάση τους οι υπόλοιποι τρεις εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ που ψήφισαν «παρών». 
Υπενθυμίζεται ότι η πιλοτική υλοποίηση ανάλογης απόφασης ξεκίνησε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την απόδοση των διαθεσίμων του στην ΤτΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, τα μέλη του αποφάσισαν κατά πλειοψηφία, το άνοιγμα Λογαριασμών Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ΟΑΕΔ και τον κλάδο Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής. Προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» των αντιδράσεων και να τις αμβλύνει σημειώνει ότι: «Σκοπός της απόφασης είναι η μεταφορά εκείνων των κεφαλαίων τα οποία δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση, καθώς και κεφάλαια όσων λογαριασμών του ΕΣΠΑ δεν είναι -επίσης- προς άμεση διάθεση, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ δήλωσε ότι καταψηφίζει την κυβερνητική πρόταση για τη μεταφορά λογαριασμών στην ΤτΕ και απάντησε στα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ.
Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό, δεν είναι θέμα λειτουργικό ή υπηρεσιακό του ΟΑΕΔ, δεν είναι λογιστικό ή οικονομοτεχνικό. Δεν αφορά μόνο έναν οργανισμό αλλά συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία. Στη βάση αυτή αφορά όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανέργους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που από τη θέση που θα πάρουν, αναλόγως κρίνονται.
Η επίκληση του "πατριωτισμού" ώστε να περάσει η πρόταση της κυβέρνησης δε μας ακουμπά. Δίκαιο και πατριωτικό για μας είναι να μη συναινέσουμε στη μεταφορά των αποθεματικών στο παιχνίδι του εσωτερικού και εξωτερικού δανεισμού, στην κάλυψη των πιστωτών. Να δοθεί δηλαδή η ρευστότητα των οργανισμών και των ασφαλιστικών φορέων για να καλυφθούν χρέη που δε δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, βάζοντας από την πίσω πόρτα τη συνυπευθυνότητα στην κρίση.
Ο πατριωτισμός ο δικός μας ταυτίζεται με τη διεκδίκηση όλων των απωλειών που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά και της λεηλασίες που υπέστησαν από το πρόσφατο κούρεμα. Αντί όμως να συζητάμε για τους τρόπους κάλυψης των απωλειών, έρχεται πολιτική πρόταση για να μπει εκ νέου ο κόπος και ο ιδρώτας των εργαζομένων στο ντορβά. Τα αποθεματικά δεν χαρίζονται, ούτε έχει κανένας το δικαίωμα να τα αρπάζει κατά βούληση. Τέλεια και παύλα.
Όσον αφορά το "έκτακτο" του θέματος, θυμίζουμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις που έγινε αρπαγή χρημάτων, υπήρχε η επίκληση της ανάγκης. Και ενώ υπάρχει συσσωρευμένη αρνητική εμπειρία από το 2012, ενώ εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν όχι λογαριασμούς κοινού κεφαλαίου, αλλά ταμειακών διαθέσιμων, ερχόμαστε στο 2015 με νέα κυβέρνηση να ξαναβάλουμε αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων ή ποσά που προορίζονται για τους ανέργους, στο στόχαστρο.
Τα ίδια λέγονταν και για το PSI
Άλλη πλευρά: Αν είναι όλα "αγγελικά πλασμένα" και ο ΟΑΕΔ έχει μόνο να κερδίσει από μια τέτοια κίνηση, γιατί έρχονται ξαφνικά φωτογραφικές τροπολογίες, γιατί μπαίνουν τόσες δικλείδες προστασίας; Γιατί μπαίνουν ζητήματα επισφαλείας και αποζημίωσης; Από τι έχει να προφυλαχτεί ο Οργανισμός, όταν στην ουσία συναλλάσσεται με το κράτος; Άρα κάποιο λάκκο έχει η φάβα..
Μάλιστα, προβλέπεται το εξής τραγελαφικό: Αν το Δημόσιο φανεί αναξιόπιστο, μπορούμε να κινηθούμε εναντίον του και να ζητήσουμε αποζημίωση! Από το ίδιο Δημόσιο δηλαδή που θα είναι αναξιόπιστο και δε θα μπορεί να καλύψει τα χρήματα που του έδωσε ο Οργανισμός, θα ζητήσουμε αποζημίωση! Πχ αν ζητήσει τα χρήματα ένα ταμείο για να καλύψει ανάγκες και το κράτος δε μπορεί να τα δώσει, θα φάμε τον κοπανιστό αέρα της αόριστης και γενικής αποζημίωσης.
Τέτοιοι νόμοι υπήρχαν και υπάρχουν. Πχ στην περίπτωση του PSI, με την απώλεια των 13 δισ. ευρώ για τα ταμεία, πριν και μετά τις σχετικές αποφάσεις δίνονταν υποσχέσεις και έγιναν και νόμοι που υποτίθεται ότι θα κάλυπταν τις απώλειες. Στο τέλος τι έγινε; Υπήρξε νόμος που απάλλαξε τις Διοικήσεις των ταμείων από "ποινικές" ευθύνες για τη μεγαλειώδη ληστεία.
Επικαλούμαι επίσης τη δήλωση του Γ. Ρωμανιά στις 21 Μάρτη, ότι ο Βενιζέλος "εξαπάτησε τους βουλευτές τον Φλεβάρη του 2012", όταν ήθελε να τους πείσει να υπερψηφίσουν το PSI. Ειδικά για τα αποθεματικά των Ταμείων, αναφερόταν πως η τότε κυβέρνηση "θα συστήσει ειδικό μηχανισμό αποκατάστασης αυτών των απωλειών". Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν περάσει τρία χρόνια και ουδέποτε συστάθηκε αυτή η εταιρία, ενώ όπως ήταν επόμενο, ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκε για το Ασφαλιστικό Σύστημα.
Στήνεται σκηνικό εκβιασμού
Ρωτάμε επίσης το εξής: Τι πάει να πει πως αν δε συμφωνήσει το ΔΣ του Οργανισμού, τα διαθέσιμα μπορούν να παρθούν χωρίς τους ευνοϊκούς όρους που δίνει η τωρινή πρόταση. Αν ήταν προς το συμφέρον του κράτους και των Οργανισμών όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να κινηθεί η κυβέρνηση μονομερώς αφήνοντας στην άκρη τους εκβιασμούς.
Ο εκβιασμός συνίσταται στο εξής: Αν δε δώσει ο ΟΑΕΔ τα διαθέσιμα με την συγκατάθεση του ΔΣ του, δε θα έχει το ευνοϊκότερο επιτόκιο που προβλέπεται με την τοποθέτηση σε repos αλλά αυτά θα επενδυθούν σε ομόλογα με βάση τον "αναγκαστικό" νόμο του 1950, πίσω από τον οποίο κρύβεται η κυβέρνηση. Εφόσον όμως η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι μπορεί να έχει και το πεπόνι. Δηλαδή μπορεί να νομοθετήσει διαφορετικά και να αφήσει τις φωτογραφικές τροπολογίες που αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο πέρα από τις πολιτικές ευθύνες να υπάρχουν ακόμα και ποινικές.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θέλει τους εργαζόμενους και τους φορείς συνενόχους. Να υπάρχει από κάτω φαρδιά - πλατιά η υπογραφή των εργαζόμενων. Οι πιέσεις μέσα από τη συνεχόμενη και επί ένα μήνα συζήτηση γύρω από τα διαθέσιμα του ΟΑΕΔ, έφεραν μνήμες του 2012, όταν η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αλλά και τηλεοπτικά παπαγαλάκια, εξαπέλυαν αισχρή επίθεση εναντίον μελών ΔΣ ασφαλιστικών ταμείων που καταψήφισαν το λεγόμενο "κούρεμα" των ομολόγων, μιλώντας για "σκοπιμότητες", "αντεθνική, ανεύθυνη στάση", "ανεντιμότητα", "συντεχνιασμό" ή βάζοντας τρομοκρατικά διλήμματα -προσαρμοσμένα κατά περίπτωση- του τύπου "ή κούρεμα ομολόγων ή παύση πληρωμών, συντάξεων".
Σε ότι αφορά αυτόν καθαυτό το νόμο, η αντικατάσταση της παρ. 11 του άρθρου 15 του ν. 2469/ 1997 αναφέρει πως τα ποσά δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, όταν αυτή που καταργήθηκε έλεγε ρητά πως προϋπόθεση όλων των ενεργειών είναι ότι θα εξασφαλίζεται η εκάστοτε επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων.
Δηλαδή, με την τροποποίηση θα μπορεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την ΤτΕ και χωρίς καν να ενημερώνει τα ΔΣ των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, να χρησιμοποιεί το σύνολο των διαθεσίμων κεφαλαίων τους για όποιες υποχρεώσεις, χωρίς να εξασφαλίζεται αν θα μπορούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα ΝΠΔΔ να πληρώσουν τις δικές τους. Με την καταργούμενη υποπαράγραφο μπορούσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα ΝΠΔΔ -εάν ήθελαν- να προσβάλουν μια απόφαση με το επιχείρημα ότι δεν εξασφαλίζεται η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων.
Τέλος στην εισήγηση του θέματος υπάρχει αναφορά στον αναγκαστικό νόμο 1611/1950 που αποτελεί απ’ όσο φαίνεται την ιερή αγελάδα. Τι δε λέγεται όμως; Πως με βάση αυτόν τον νόμο έχουν χαθεί αμύθητα ποσά από την δέσμευση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο ως κίνητρα για την ανάπτυξη και την εκβιομηχάνιση. Μόνο για την περίοδο 1951 - 1975 οι απώλειες υπολογίζονται σε 58 δισ. ευρώ.
Για τα «πλεονάσματα» του ΟΑΕΔ
Στην εισήγηση αναφέρεται επίσης ότι θα διατίθεται το πλεόνασμα του Οργανισμού ανά 15μερο, όταν έχουν πληρωθεί όλες οι μελλοντικές υποχρεώσεις. Πρώτο ερώτημα: Ο ΟΑΕΔ έχει καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του, ώστε να μπορεί να διαθέτει πλεονάζον ποσό; Όχι! Δεύτερο ερώτημα πιο ουσιαστικό και πολιτικό που ακουμπά πάνω στις πραγματικές ανάγκες των ανέργων και των εργαζόμενων: Επιτρέπεται να λέμε γενικά, πόσο περισσότερο ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ότι ο ΟΑΕΔ έχει πλεόνασμα που του δίνει τη δυνατότητα να διαθέτει 120 εκατ. για αρχή, σε κοινό κουμπαρά; Επιτρέπεται να έχει ο ΟΑΕΔ πλεόνασμα σε συνθήκες που χιλιάδες άνεργοι βασανίζονται;
Η κυβέρνηση, που έκλεινε σε κάθε πτώση την "ανθρωπιστική κρίση", έρχεται και λέει πως ο ΟΑΕΔ που επιδοτεί σήμερα το 1/9 των εγγεγραμμένων ανέργων (167.537 στους 1.065.758) και η κατάσταση είναι ακόμα πιο βάρβαρη στη βάση των πραγματικών ανέργων και των αριθμών που δίνει η στατιστική υπηρεσία για το 2014, έχει πλεόνασμα. Ρωτάμε:
Υπάρχει πλεόνασμα στον Οργανισμό, όταν είμαστε στο έτος που μόλις καταργήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα και μια σειρά αλλά επιδόματα; Στον προϋπολογισμό για το έτος 2014, το ποσό για τα οικογενειακά επιδόματα ήταν 116 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή θεωρεί η κυβέρνηση και η Διοίκηση πως πλεονάζουν, ώστε να δοθούν σε κοινό κουμπάρα και να βουλώνονται άλλες τρύπες. Τα 120 εκατ. που διαθέτει ο προϋπολογισμός στην ΤΤΕ είναι πλήρες επίδομα σε 30.000 ανέργους παραπάνω. Παραδείγματα μπορούμε να φέρουμε αρκετά. Είναι προφανές πως με βάση τα παραδείγματα δεν υπάρχει από την κυβέρνηση πολιτική ανακούφισης και ανάκτησης των απωλειών.
Υπάρχει πλεόνασμα όταν τα προγράμματα των καταργηθέντων οργανισμών έχουν εξαφανιστεί; Όταν ο κοινωνικός τουρισμός απευθύνεται σε μια συντριπτική μειοψηφία με ασφυχτικούς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς που περιόρισαν στο μισό τους δικαιούχους; Όταν νέο κατασκευαστικό έργο του πρώην ΟΕΚ, δεν υπάρχει;
Υπάρχει πλεόνασμα στον Οργανισμό, όταν σε αυτήν περίοδο είναι απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ και τους ζητηθήκαν στην ουσία χρήματα πίσω;
Να αντιδράσουν εργαζόμενοι και άνεργοι
Καταθέτω πρόταση να παρθεί απόφαση από το ΔΣ, που να αρνείται την τοποθέτηση των λογαριασμών στην ΤτΕ και παράλληλα να ζητήσει από την κυβέρνηση την επαναφορά με τα ίδια χρήματα των οικογενειακών επιδομάτων που μόλις καταργήθηκαν.
Αυτά είναι μέτρα που απαντούν στην καρδιά της "ανθρωπιστικής κρίσης" που επικαλείται η κυβέρνηση και όχι τα ψίχουλα και τα συνθήματα. Διαφορετικά οι δεξαμενές των σύγχρονων αθλίων θα μεγαλώνουν.
Πέρα από τη σχεδόν προδιαγεγραμμένη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων που υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση καθώς αποτυπώνουν κεντρικές πολιτικές συμφωνίες δε μπορεί να μείνει ασχολίαστη τόσο η στάση των υπόλοιπων μελών της ΓΣΕΕ που έστω και με επιμέρους διαφοροποιήσεις τελικά δήλωσαν "παρών", όσο και η υπερψήφιση από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΟΑΕΔ. Είναι σημεία των καιρών, "έργα και ημέρες" του ανερχόμενου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα σε επίπεδο κινήματος.
Καταληκτικά, καταψηφίζω την πρόταση και παράλληλα ως ΠΑΜΕ καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε αγώνα για να ανατραπούν αυτοί οι σχεδιασμοί που θέλουν τις εισφορές να γίνονται βορά στη "δημοσιονομική σταθερότητα". Να καλυφθεί το σύνολο των απωλειών που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στα επιδόματα και στα αποθεματικά που λεηλατήθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα και πιο πριν. Να παλέψουμε για νέες διεκδικήσεις στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ


Εργαζόμενε, άνεργε, επαγγελματοβιοτέχνη,

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας διοργανώνουν
εκδήλωση–συζήτηση για την αντιπλημμυρική προστασία,
την Πέμπτη, 2 Απρίλη 2015, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα ΚΥΒΕ
(Εθν.Μακαρίου 1, Περιστέρι).

Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, μας υπενθύμισαν με τον πιο οξυμένο τρόπο ότι το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι σε προτεραιότητα για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, που κάθε χρόνο βρίσκονται στο έλεος των καιρικών φαινομένων και μετρούν καταστροφές στα νοικοκυριά τους, στα μαγαζιά τους, στις καλλιέργειές τους.

Η υλοποίηση υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας εξασφαλίζει όχι μόνο δουλειά στους οικοδόμους και τους άλλους εργαζόμενους στις κατασκευές, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει τα λαϊκά νοικοκυριά από κινδύνους και καταστροφές.

Η σημερινή κατάσταση, η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας δεν είναι συνέπεια ενός κακού σχεδιασμού των εκάστοτε κυβερνήσεων. Οι λαϊκές ανάγκες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας παραμένουν ακάλυπτες γιατί τα έργα που ιεραρχούνται επιλέγονται στη βάση των αναγκών της κερδοφορίας των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Έτσι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν μεγάλα έργα και υποδομές που άφησαν τεράστια κέρδη στους κατασκευαστικούς ομίλους και για τη χρήση τους οι εργαζόμενοι πληρώνουν ακριβό αντίτιμο.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης με στόχο την οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης μέτρων προς όφελος του λαού και σας καλούμε να πάρετε μέρος.



ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.